Všetky príspevky SAID

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Ateliér HAUS – interiér bytu

Keď architekti majú vlastnú stolársku dielňu, nie je o čom. Pre klienta je to dva v jednom, zároveň však istá výhra. Všetky detaily sú dôkladne premyslené, všetky navrhované atypické prvky zrealizovateľné. Bez obmedzenia. Občas sa totiž stáva, že v bežných, hlavne mladých, architektonických kanceláriách a dizajnérskych štúdiách papier znesie všetko. Neznalosť rozmerov materiálov, ich vlastností, spojov, podporných konštrukcií, možností spracovania, opracovania hrán a plôch prináša pri realizácii dodatočné kompromisy. V tomto ateliéri sa to určite nestane. Stolárska práca je kumšt a v skĺbení dizajnérskym umením vytvára malú nekonvenčnú dokonalosť. Vivat fúzia!

Jednoizbový byt sme dispozične zmenili na dvojizbový byt pre mladý pár. Rekonštrukciu bytu realizovala dielňa  HAUS. Všetky použité materiály v byte sú pravdivé, nie sú imitáciou. Predsieň a kúpeľňu oddeľuje tenká drevená stena. Podlaha je v týchto obslužných priestoroch jednoliata betónová. Medzi spálňou a kúpeľňou sme navrhli murovanú stenu zo starých tehál natretých na bielo. Čelo drevenej postele tvorí stena obložená dubovou dýhou od podlahy po strop. Pracovná kuchynská doska je odliata na mieste z betónu. Všetky drevené povrchy v byte sú ošetrené zmesou prírodných voskov a olejov. píšu ateliér HAUS

Atelier Haus - interiér bytu

Kredit: https://atelierhaus.sk/ | @atelierhaus.sk

Foto: Miroslav Sestina | @mirosestina

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

a02 architekti – interiér univerzitnej knižnice

Verejné knižnice na celom svete čelia neistej budúcnosti. Máme online prístup k informáciám, čo vedie k poklesu počet návštevníkov a spochybňujú hodnotu knižnice ako fyzického priestoru. Verejné knižnice sa však vyvíjajú, aby sa stali miestami na spájanie a nie iba na zber informácií. Dizajnéri zohrávajú kľúčovú úlohu v premene knižníc zo skladu kníh na priestor pre stretávanie ľudí. Dobrý návrh poskytuje otvorený priestor s primeraným výhľadom naprieč celým podlažím i medzi nimi. Jednoduchosť je zdanlivá, keďže otvorený priestor je často hlučný a zvyšuje nároky na akustické požiadavky. Pri knižniciach je preto dôležité vychádzať z filozofie dizajnu zameraného na ľudí a poskytnúť im dostatok priestoru a spôsobov na interakciu. Či už so samotnými informáciami alebo ľuďmi, ktorí v knižnici sú. Interiér Katolíckej univerzitnej knižnice v Ružomberku od a02 architektov všetky parametre spĺňa a stáva sa miestom, kde sa človek nudiť nebude. Nádherná práca.

Knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku je prvou stavbou, ktorá napĺňa koncepciu dobudovania univerzitného kempusu.  Budova poskytuje okrem výberu kníh a miesta pre štúdium aj doplnkové priestory s možnosťou multifunkčného využívania. Dominantnými architektonickými prvkami sú veľkorysé galérie cez 3 podlažia s množstvom denného svetla a výrazným kontaktom na priľahlé priestory univerzity.  V archívoch a voľných výberoch je možné umiestniť približne 700 000 knižných zväzkov . píšu a02 architekti

a02 architekti - interiér univerzitnej knižnice

Kredit: http://www.a02.sk |

Foto: Vladimír Yurkovic | @yurkovicdesignsk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme
Redizajn obchodnej pasáže Tatracentrum

Beionde & Monika Stábová – redizajn pasáže Tatracentrum

Budova Tatracentra v Bratislave vznikala v období „veľkého stavebného tresku“ na prelome tisícročia. Budovy z tohto obdobia sú napriek relatívne nízkemu veku pod tlakom. Stavebná energia pulzuje, vznikajú nové a nové budovy. Všetky chcú mať svoje naj. Obzvlášť komerčné budovy potrebujú pritiahnuť zákazníka, ochotného zaplatiť . Táto ochota je priamo úmerná kvalite architektúry, lokalite, prístupnosti a servisu. Do servisu patrí aj náchylnosť majiteľa budovy udržiavať krok s novými technológiami s požiadavkami svojich nájomcov, či ľudí, ktorí do nej chodia. Ako prvý príde na rad interiér. Ten totiž starne oveľa rýchlejšie ako samotná architektúra. Práve tu sa otvára priestor ako vrátiť budovám zašlú slávu. Zo spolupráce Beionde a Monika Stábová architects na redizajne pasáže by mal architekt Ľubomír Závodný isto radosť. Jeho Tatracentrum v Bratislave totiž žije.

Zadanie bolo o to zložitejšie , že priestorové podmienky boli na všetky tvorivé vstupy veľmi stiesnené. V podzemnej časti bol veľký problém a nielen so svetlom. Po rozsiahlych analýzach priestorov a fungovania ľudí v priestore a čase, sme zistili, že ľudia putujú takmer jedným smerom, istým častiam sa úplne vyhýbajú. Tieto dávali priestor asociálom, ktorí terorizovali ochranku objektu svojim neustálym zneužívaním tmavých a pustých zón. píše Monika Stábová

Beionde & Monika Stábová - Tatracentrum

Kredit: https://www.beionde.com | https://www.monikastabova.com/

Refs.: @monikastabovaarchitect | @beionde.architekti

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Rudohradsky – interiér reštaurácie White Dragon

Fráza ‚Menej je viac‘ alebo ‚Less is more‘ je často priraďovaná nemeckému architektovi a dizajnérovi nábytku Ludwigovi Mies van der Rohe, jednému zo zakladateľov modernej architektúry a zástancovi jednoduchosti štýlu. Zrejme si ju však požičal od anglického básnika Roberta Browninga, ktorý napísal báseň o talianskom maliarovi Andrea del Sarto. Úryvok z originálu:

Yet do much less, so much less! … Well, less is more, Lucrezia; I am judged.

Mnohí architekti a dizajnéri používajú tento výraz ako filozofiu a inšpiráciu pri navrhovaní vecí, ktoré sú jednoduché, ale krásne. Architekti z ateliéru Rudohradsky búrajú všetky konvencie. Z ich tvorby sa dá vycítiť koordinovaný chaos, odvážny až experimentálny prístup k vnímaniu interiérových priestorov. Napriek výrazným kombináciám sýtych farieb, geometrických tvarov a prvkov, materiály tvoria súlad, čo spolu dodává špecifický, rytmický a harmonický pocit, oceňovaný nielen klientami, ale aj autoritami. Tešíme sa na ďalšie avantgardné kúsky z ich ‚more is more‘ dielne.

Rudohradsky - White Dragon

Kredit – www.rudohradsky.com | @rudohradsky_com

Foto – Mária Pinčíková

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Alexy & Alexy – interiér výrobnej firmy Tomra

Pracovné prostredie vždy prináša pre dizajnéra výzvu. Do hry zásadná premenná. Je ňou činnosť firmy, pre ktorú sa priestor navrhuje. Unikátnosť činnosti firmy môže tvoriť dobrý scenár pre tvorbu unikátneho riešenia. Základné súčasti, ktorými sú pracoviská firemných priestorov sa dajú zovšeobecniť. V kanceláriách je potrebné nájsť miesto na prácu, firemné stretnutia a meetingy, zázemie pre zamestnancov, servis. Usporiadanie týchto priestorov sa v posledných rokoch mení. Kým pred pár rokmi sme ešte pozerali do monitorov veľkosti práčky, telefonovali cez divne stočené káble a posielali sme si faxy, dnešok je inde. To zásadne zmenilo požiadavky na fungujúci priestor. Samotní zamestnanci sa tým zmenili. Už nemusia pracovať za stolom, čakať na telefonát. Komunikácia je dnes schovaná vo vačku, už netreba premýšľať, kam umiestniť techniku. Dnes je bežné, že manažéri nemajú stoličku, pretože pracujú medzi ľuďmi, medzi zamestnancami. Tí tiež migrujú po priestore a často pracujú mimo sídlo firmy, napríklad z kaviarne, kam išli na obed. Dizajnér sa nepýta len na logo firmy, podľa ktorého priestor navrhne. Pýta sa na ľudí, ktorých firma má, čo a ako robia, či prihliada, v akom urbanistickom celku mesta sa kancelárie nachádzajú. Zmenili sa aj základné normy. Dnes môžu budovy získať rôzne certifikácie, zelených stavieb, ktoré skutočne slúžia ľuďom, berie sa do úvahy aj vplyv stavby na širšie okolie. Je to dobrý smer a je treba v tomto trende pokračovať. Nestačí robiť veci tak, aby boli na pohľad pekné. Firmy pochopili, že ich zamestnanci idú ku konkurencii, pretože im ponúka nielen lepší plat, ale aj zdravšie a fungujúce prostredie, kde môžu vznikať zdravšie medziľudské vzťahy. Architekti z Alexy & Alexy toto chápu tiež. Je vždy dobré ísť ďalej ako sa od nás očakáva. Iba to nám pomôže presadiť vlastné myšlienky a nastaviť nové trendy. Good job

Alexy & Alexy - Tomra

Kredit: https://www.alexyandalexy.sk |

Foto: Soňa Sadloňová

refs: @techo_slovensko | @mminteriér | @sonasadlonova

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

ToøL.interior architects – interiér kaviarne Volavka

Prvé zmienky o zavesených svietidlách sa datujú do starovekého Grécka, kde v hlinených nádobách so živočísnym tukom a prírodnou vôňou horeli knôty. Neskôr, počas stredoveku, sa v Európe vyvinuli drevené lustre v jednoduchom tvare kríža, kde zdrojom svetla boli sviečky. Väčší rozmach začali sláviť od 15.storočia vo Francúzsku, kde okrem drevených boli dostupné pre bežnú pracujúcu triedu aj kované zo železa a cínu. Nádherné, prepracované, rozvetvené lustre s krištáľovými ornamentami si mohol dovoliť iba málokto. Vývoj vo výrobe muránskeho skla v 18. storočí znamenal expanziu relatívne lacných lámp. O storočie neskôr dobývali mnohé európske mestá svietidlá na plyn. Netrvalo dlho, kedy v spoločnosti spôsobila revolúcia elektrina. Moderný dizajn zavesených svietidiel, ktorých inšpiráciou bolo priemyselné osvetlenie, začal priťahovať popredných architektov od 20. rokov minulého storočia. Ikony z tohto obdobia žnú úspech dodnes a ich nové variácie si našli svoje stále miesto v rôznych dizajnérskych firmách zameraných na osvetlenie. Takými sú nepochybne aj zavesené svietidlá v interiéri kaviarne Volavka od ToøL.interior architects. Elegantne vniesli do priestoru klasický nádych z polovice minulého storočia a súčasne rozohrali strohú plochu stropu priznanou kabelážou. Malebná práca, dizajnérky.

ToøL.interior architects

Kredit – @tool.iarchitects

Foto – Rinkimirikata Kikamirimemorukimi

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Totalstudio – digitálna banka 365 & café

Industriálny vzhľad privátnych alebo verejných interiérov je skutočne žiadúci. Ľudia sa nevedia nabažiť pocitu z vysokých stropov, technických prvkov a obnaženej infraštruktúry tak, ako to vyzerá v skladoch a priemyselných halách. Exponované stropy sa stávajú významnou súčasťou estetiky. Táto voľba však určite neprislúcha každému. Pri rekonštrukcii moderných interiérov je mylné dúfať, že odhalený strop bude lacnejšia alternatíva ako zavesený podľad. Na dosiahnutie dokonale nedokonalého dizajnu treba počítať s množstvom manuálnej a precíznej práce. Zvesenie jestvujúceho podhľadu, jeho konštrukcie a následný odvoz a likvidácia materiálu je len začiatok prác. Staré rozvody, káble a potrubia sú často špinavé, mastné a od prachu. Všetka technológia, ktorá bude odkrytá, sa musí poriadne umyť a vrátane stropov natrieť náterom pre zjednotenie vzhľadu. Odkrytie stropu prinesie so sebou aj potrebu nového požiarneho a svetelno-technického projekt, kedže prvky ako sprinklery a svietidlá nebudú viac zabudované do stropu, ale zavesené. Projekt vykurovania a vzduchotechniky je tiež nevyhnutné prehodnotiť. Vysoké stropy majú totiž okrem fantastickej vzdušnosti aj skryté náklady na zvýšenie spotreby tepla na vykurovanie, výmenu vzduchu či rekuperáciu. Samozrejme, odstránením podhľadu a priznaním stropnej konštrukcie vzniknú problémy s akustikou. Zamerať sa na elimináciu šírenia zvuku nielen hovoreného slova, ale aj okolitého hluku, ktoré vytvára technológia, je prospešné. Ďalším nezanedbateľným faktorom je riešenie akustiky. Zvesené tlmiče zvuku, akustické panely, mäkké interiérové prvky a nábytok dokážu byť veľmi účinné a napomáhajú udržať úroveň hluku pod kontrolou. Architekti z ateliéru Totalstudio mali pri svojej tvorbe interiéru digitálnej banky jednoduchšiu cestu. Navrhovali do nového holopriestoru bez zavesených stropov a predpoklad je, že drobnou úpravou prešli iba niektoré profesijné projekty. Celkový výraz sa im vskutku podaril.

Totalstudio - Banka 365 + café

Kredit – www.totalstudio.eu | @totalstudio.eu

Foto – Eva Benková

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Čechvala Architects – interiér firmy Lucron

Z pomedzi všetkých prírodných materiálov je drevo tým najbežnejším, ktoré sa v interiéroch používa. Využitie je široké, ako konštrukčne, tak i dekoratívne. Jeho prirodzenou vlastnosťou je jednoduchá obnoviteľnosť a repasia priamo v interiéri. Aj keď sú zdroje vhodných druhov obstojne prístupné, cena si drží dlhodobo hodnotu, nie lacnú. Napriek tomu, mnohí dodávatelia majú ťažkosti udržať krok s modernými požiadavkami architektov. Aj z tohto dôvodu sa vyvinuli rôzne formy syntetických materiálov, ako kompozitné drevené materiály a dosky. Tieto v mnohých prípadoch rešpektujú požadované štandarty a sú dokonca i lepšie ako u prírodného masívu. Pri definovaní dreva v projektoch je dôležité byť si vedomý lokality, z ktorej drevo pochádza. Vystríhať sa aplikáciám exotických drevín z ohrozených lesov, pralesov a častí sveta sa stáva našou morálnou povinnosťou. Je zároveň dobré sa oboznámiť s lokálnou produkciou, aj keď spracovanie dreva na Slovensku zaspalo dobu. Stále funguje systém, čo vyťažím, rýchlo predám za hranice a následne kupujem spracované, s pridanou hodnotou od suseda. Architekti z ateliéru Čechvala Architects vo veľkom využívajú krásu drevenej štruktúry v kancelárskych priestoroch firmy Lucron. Pri podobných projektoch by mala byť priorita zamerať sa aj na to, aby sa využívala drevina z lokálnych zdrojov. Koniec koncov, je to veľmi predateľný marketingový nástroj, na ktorý sa dá ušiť dobrý príbeh.

Čechvala Architects - interiér firmy Lucron

Kredit – www.cechvala.com | @cechvalaarchitects

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme