INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST- Privátny interiér

ALAN PREKOP | BYT D

BYT D | Mesto
Autori | Alan Prekop
Spoluautori | Marian Murgaš, Adriana Ďurianová
Firma, ateliér | Alan Prekop | https://www.instagram.com/alan.prekop/
Foto | Nora&Jakub

Autorský popis | Koncept interiéru spočíval v tom ako prerobiť rodičovský byt po odchode detí.
Interiéru dominuje drevený obklad stien, v ktorom sú "schované" izby, kúpelňa a technická miestnosť.
Centrálnou miestnosťou sa stáva obývačka, nutné bolo zväčšiť kuchyňu a hlavne jedáleň. Tá v predošlom dispozičnom riešení absentovala a keďže majiteľka má veľkú rodinu a okruh priateľov, potrebovala väčšiu jedáleň kde by sa konali "rodinné" session.
Na jedáleň sa obetovala jedna z detských izieb, druhá sa zachovala ako hosťovská izba.
Požidavkou majiteľky bolo zakomponovať do interiéru zelenú a ružovu farbu, preto sa farebnými akcentami v hlavnej časti bytu stávajú kuchynská linka a policová skriňa, ktorá oddeluje nočnú zónu od dennej zóny.
Z technického hľadiska bolo najnáročnejšie vyriešiť obkladovú drevenú stenu, za ktorou sa skrývajú izby. Hlavnou témou bolo riešenie detailov dverí tak aby pasovali existujúce stavebné otvory na raster steny, aby sa raster zachoval. Plus detaily takzvaných skrytých dverí.
V jedálni vzniká priestor kde sa dá usadiť minimalne 10 ludí, spolu s velkorysým uložným priestorom na servis. Bývalú jedáleň nahradil malý stolík, je pokračovaním kuchynskej linky. Stolík má priamy výhlad na Mlynskú dolinu a plní funkciu pracovného stolíka. Pri ktorom majitelka rada maluje.

CERBERI, S.R.O. | BUO
BUO | Mesto
Autori | Ing. arch. Martin Bosík
Spoluautori | Ing. arch. Filip Krump , Ing. arch. Viktória Szabóová
Firma, ateliér | Cerberi, s.r.o. | http://www.cerberi.sk/interier/buoi/
Foto | CF Lousy Auber

Autorský popis | interiér BUO
Zadaním investora, ktorý tvorí manželský pár, bol návrh interiéru rodinného domu. Vzhľadom na predchádzajúcu spoluprácu, bolo možné predpokladať nároky na funkcionalitu a tiež výtvarnú estetiku návrhu. Návrh mal byť moderný, vizuálne jednoduchý a funkčný.
Zariaďovaný rodinný dom bol v čase začiatku prác na projekte rozostavanou hrubou stavbou, čo bolo prvým dôležitým predpokladom pre vstupy a zásahy nielen z pohľadu priestorovej, materiálovej a výtvarnej koncepcie, ale aj kvôli zásahom do konštrukcií a plánovaných technológií. Za zmienku stojí návrh osvetlenia, ktorý musel korešpondovať s rozvodmi pre chladené stropy a zároveň museli byť rozvody schované kvôli priznaným betónovým stropom v interiéri.
Vzhľadom na rozsah návrhu, vyberáme niektoré prvky, alebo riešenia, ktoré môžeme považovať za signifikantné, netypické alebo inak zaujímavé.
Betónové obklady, ktoré sú v kúpelniach a tiež kuchyni, sú atypické na mieru zhotovené tenké prefabrikáty z betónu. Majitelia chápu a majú radi estetiku režného betónu a tento materiál sa objavuje v celom dome. Použitím prefabrikátov sme dosiahli originalitu a autenticitu povrchu a materiálu. Zaujímavé je tiež samonosné železobetónové schodisko.
Levitujúca kuchynská doska sa nachádza v kuchyni pred veľkoformátovým zasklením átria. Oceľová konštrukcia bola navrhnutá a umiestnená medzi dvomi stenami. Jej správnym obalením nábytkovými prvkami bola vizuálne prekrytá statická nosná časť a vyzdvihli sa použité materiály, ktorými sú drevená dyha a umelý kameň.
Kozub bez dvierok a teda možnosti uzatvorenia v interiéri, je umiestnený atypicky vyškovo umiestnený na podlahe, čo mu dodáva zvláštny takmer rurálny charakter a je tiež technologickou zaujímavosťou vzhľadom na opatrenia, ktoré jeho realizácii predchádzali.
V kúpelniach sa nachádzajú bezštruktúrové hladké liate epoxidové podlahy. Takéto riešenie je vizuálne ľahké a v kombinácii s jednoduchým svetlým 3d obkladom a betónovými obkladmi vytvára príjemnú atmosféru a pocit čistoty. Modernistická estetika kúpelní najviac korešponduje s exteriérovým modernistickým vzhľadom celého domu.
Nábytkové zariadenie, okrem stolov a stoličiek a niektorých solitérov, je navrhnuté na mieru a vyrobené stolárom. To umožnilo výber materiálov, flexibilitu výtvarného výrazu a tiež funkčné využitie presne podľa požiadaviek klientov. Najvýraznejším použitým materiálom je dubové drevo vo forme dyhy, alebo masívu. Dubová dyha je použitá aj na dverách a podlahe. Pri výrobe nábytku boli použité aj materiály ako oceľový profil a plech, umelý kameň a iné, ktoré vyrobili a dodali stolári z Wood&interiers.
V jednotlivých miestnostiach a priestoroch sa obmieňa kombinácia dreva s iným nosným materiálom, napríklad v kuchyni, je to čierna farba pracovnej dosky a dvierok, v detskej izbe je to biela alebo sivá farba striekanej MDF dosky.
Výtvarná koncepcia interiéru bola aplikovaná aj v exteriéri domu.

Ing. arch. Martin Bosík

ALANPREKOP | I O

I O | Mesto
Autori | Alan Prekop
Spoluautori | Tero Abaffy
Firma, ateliér | alanprekop | https://www.instagram.com/alan.prekop/
Foto | Jakub Gulyas, Michal Zelnik

Autorský popis | Cieľom návrhu je úplne otvorenie dispozície bytu, aby byt získal priehlady do jednotlivých miestností. Optickým prepojením jednotlivých izieb sa byt nadychol, čo mu pôvodná dispozícia neumožňovala.
Otvorením dispozície je dosiahnutá maximálna svetlosť bytu kedže je orientovaný na Východ/Západ. Z pôvodne trojizbového bytu sa stal otvorený loft, nočná zóna je oddelená od dennej presklenou hrázdenou konštrukciou, ktorá nahradila stenu s jednokrídlovými dverami, tým sa dosiahol uplný komfort svetlosti bytu.
Byt sa vďaka hrázdenej konštrukcii dá prispôsobiť rôzným situáciam, pri kludovom režime sa stena zatvorí a vznikne potrebná intimita spálne.
V strede dispozície sa nachádzajú stĺp /oslobodený od zbytočných priečok/ a vyrezaný kruh v stene, ktoré sú spojené odhaleným betonovým prievlakom - spolu tak tvoria zasadný architektonický prvok celého interiéru.
Kruh prepája os kuchyne a obývačky.
Základnou ideou návrhu je prepojenosť a otvorenosť - preto sa v interiéri nenachádza vstavaný nábytok, ktorý by rozdeloval dennú a nočnú zónu, svojou prítomnosťou zatváral dispozíciu, šatník je riešený ako “walk through” medzi obývačkou a spálňou.

Všetky projekty v kategórii Privátny interiér