z+v architects & GRAU – interiér rodinného domu

Princíp jin-jang z čínskej filozofie je univerzálny. Jeho pôvod siaha hlbšie ako 300 rokov pnl. Pokiaľ sa podobné feng-shuiistické konotácie vyslovia v spojitsti so súčasným interiérom či architektúrou, tak to zväčša privodí gúľajúce oči, odmávnutie spakom ruky alebo počuteľné odfúknutie vzduchu pomedzi privreté pery. Ono je to pochopiteľné. Veď už aj moderný a povestný Sullivanov konštrukt ‚form follows function‘ vyvoláva v profesionálnych kruhoch podobné reakcie.

Súčasní dizajnéri stále hľadajú nové spôsoby jednoducho opísať zložité. Mnohí sa nezhodnú, či je architektúra skôr dizajn alebo umenie. Frustrácia v hľadaní je natoľko hlboká, že už popri nej vnikol aj fúzny pojem art-dizajn či úžitkové umenie. Asi sa zhodneme, že dizajn aj architektúra je istá forma umenia, ktorej stupne voľnosti sú ohraničené vedou a fyzikálnymi zákomni. Expresívne návrhy narážajú na matematické rovnice. Boj uvoľnenej ruky s ceruzou a ruky ťukajúcej do kalkulačky je trvalý.

To nás opäť vracia k čínskej filozofii duálnosti. Akokoľvek sa snažíme, nikdy nie je nič iba čierne alebo biele. A tak to má byť, pretože keď vznikne zhoda, tak zanikne diskusia. Preto ani architektúra a ani dizajn nikdy nebudú čisto umelecké alebo vedecké disciplíny. Architekti z+v a GRAU sú skvelým príkladom duálnej harmónie a pri ich práci je dopĺňanie svetla a tmy badateľné. Prirodzene, dobrý výsledok totiž vždy pohladí striktné a realistické oko aj umeleckú romantickú dušu. Potlesk a ňihau.

Interiér sa nachádza v Petržalke, v dvojpodlažnom rodinnom dome. V dome bolo potrebné urobiť niekoľko dispozičných zmien, najväčšou bolo vybúranie steny medzi dvoma izbami. Z tohto priestoru znikla následne veľká spálňa s prechodným šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Úpravou prešiel aj vstup, kde boli odstránené niektoré priečky. Zjednodušilo sa schodisko, ktoré malo predtým medzipodestu a dva schody otočené smerom do obývacej izby, čo značne zmenšovalo obytný priestor a vytváralo zbytočnú bariéru. Interiér je poctivo remeselne prevedený, nábytok je vyrobený na mieru. Zaujímavo pôsobí dlhá zavesená kuchynská linka kotvená do steny. Zádverie je integrované stolárskou zostavou kuchynských a úložných skriniek. píšu: z+v architetcs

z+v architects & GRAU - interiér rodinného domu

Kredit: https://www.zvarchitects.sk/ v spolupráci s http://grau.sk | @grauarchitects

Foto: Nora & Jakub Čaprnka | http://www.nora-jakub.sk/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme