INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Horeca

INSPIRE DESIGN S.R.O. | DOMA U NÁS REŠTAURÁCIA

DOMA U NÁS REŠTAURÁCIA | Mesto
Autori | Mgr. art. Jozef Kolcún,
Spoluautori | Daniel Mäsiarčík
Firma, ateliér | Inspire Design s.r.o. | https://www.inspiredesign.sk/
Foto | Erik Ďuriš

Autorský popis | Zadanie zo strany autora bolo vytvoriť priestor, ktorý bude neobvyklý svojou štruktúrou, prevedením a bude sa zhodovať s jeho zaujímavým marketingovým plánom. Keďže sa tento človek vynikajúco orientuje v gurmánskom prostredí, precestoval a videl najlepšie reštaurácie na svete, pozná kvalitu, ktorú chce v rámci reštauračného zariadenia poskytovať. Zároveň chce ponúkať službu, ktorá bude niečím nadštandardná a marketingovo zaujímavá. Ukrýva sa to už v samotnom názve Doma u nás. Pre koncept samotný sa toto stalo ústrednou myšlienkou, že sa tam ľudia majú cítiť „proste ako doma“.

Podstatou prvých myšlienok pri uvažovaní nad konceptom bolo premietnuť domov ako taký vo verejnom interiéri, ale aj v návrhu fasády, ktorý bol súčasťou. Je nutné poznamenať, že stavba v chránenom prostredí podlieha pamiatkovému úradu, čiže rámec možností bol obmedzený. Budova pochádza z renesančného obdobia definovaná pamiatkovým prieskumom v 70-tých rokoch ako renesančný meštiansky dom. Aby sme sa stotožnili s celým rázom Spišskej Soboty, bolo nutné naštudovať jej históriu a spomínané výskumy pamiatkového úradu. To nám poskytlo dostatok informácií, aby sme sa vedeli k stavbe tejto hodnoty postaviť citlivým spôsobom.

Budova sa skladá zo vstupného dufartu, troch reštauračných miestností, recepcie, baru a suterénnych priestorov. Dispozičný diagram sme navrhovali aj vzhľadom na apartmánovú časť budovy, ktorá sa bude realizovať neskôr. Rozhodli sme sa preferovať prístup, ktorý v prvom rade bude rešpektovať základné renesančné prvky budovy. Snažili sme sa ich zachovať v pôvodnom stave a čo najviac vypichnúť aj v rámci konceptu.  Ďalej citlivo nájsť použitie materiálov, tak aby charakter budovy zostal zachovaný, ale aby to nejakým spôsobom komunikovalo s dnešnou dobou.

GUTGUT, GRAU | SOHO AU
SOHO AU | Mesto
Autori | gutgut, GRAU
Spoluautori | Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Andrej Olah
Firma, ateliér | gutgut, GRAU | http://grau.sk/
Foto | Juraj Chlpík

Autorský popis | Druhá realizácia bistra SOHO sa nachádza na treťom podlaží nákupného centra AUPARK v Bratislave. Pôvodne bola na mieste tejto prevádzky írska reštaurácia, s rustikálne ladeným interiérom. Toto podlažie je takmer celé vyhradené gastro prevádzkam, prevažne fastfoodového charakteru.
Koncept SOHO však ponúka špecifickú atmosféru pomalšieho stolovania, preto sme priestor reštaurácie od pasáže opticky oddelili vloženou čiernou stenou. Tá prevádzke vytvára hranu, avšak svojou perforáciou necháva interiér čitateľný aj z pasáže. Samotným vizuálom interiéru sa zámerne snažíme búrať naleštenosť prevádzok obchodného centra a vytvoriť surovší ale úprimný interiér. Vložený box kuchyne so zázemím je obložený vlnitým perforovaným plechom, pripomína zaparkovaný americký foodtruck. Motív vlny sa opakuje na betónovom obklade barového pultu. Stropná konštrukcia je priznaná, zjednotená čiernou farbou.
Mobiliár je jednoduchý, vyhotovený z bukovej morenej preglejky. Pracujeme s motívom materiálovej steny, ktorá je v každej prevádzke materiálovo alternovaná. Hliníkový perforovaný plech pôsobí kontrastne voči mäkkej dubovej podlahe. Priestor benefituje z dostatečného presvetlenia cez zasklenú stenu orientovanú na letnú terasu, večernú atmosféru dotvára intímne osvetlenie stolov a žiarovková girlanda, ktorá vytvára teplé difúzne svetlo.
HUBINSKY ATELIER | OYSHI
OYSHI | Mesto
Autori | Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský
Spoluautori | Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek
Firma, ateliér | Hubinsky atelier | http://www.jurajhubinsky.com
Foto | Lousy Auber

Autorský popis | Oyshi reštaurácia vznikla po návrate majiteliek z krajiny vychádzajúceho slnka, kedy sa rozhodli priniesť kúsok Japonska aj do Trenčína. Kuchyňa si zakladá na spracovávaní čerstvých surovín od kvalitných lokálnych dodávateľov. Oyshi ponúka klasické i moderné sushi a sezónne fusion jedlá.

Nadšenie majiteliek prevádzky z plánovania nových priestorov, ich rozhľadenosť a dobrý názor na kvalitnú architektúru, interiér či dizajn v nás od začiatku podporoval tvorivosť pri navrhovaní budúceho sushi baru. Nápad ako by mal pôsobiť priestor a ako by sa v ňom mali cítiť návštevníci prišiel takmer okamžite. Chceli sme okrem chuťového zážitku, ktorý sprostredkovávajú kuchári priniesť zážitok aj vizuálny, no najmä pocitový. Japonská kultúra, spôsob uvažovania či architektúra. Inšpirovať sa tu dá v mnohých oblastiach, ale spoločným menovateľom tejto svojráznej krajiny je jednoduchosť.

Taký bol aj prístup k tvorbe interiéru. Ten spočíval v čo najväčšom eliminovaní použitých výrazových prostriedkov. Jednoduchosť a kontrast. Interiér reštaurácie si tento princíp osvojuje. Priestory nachádzajúce sa v dispozícii okolo odbytovej časti, teda vstup, kuchyňa a toalety sú v tmavej farbe. Samotná reštaurácia je pojednaná v bledom odtieni. Interiér odbytového priestoru je v kontraste s ostatnými, podružnými priestormi, a vytvára tak podklad - plátno pre pestrý kulinársky zážitok.
Steny, strop a podlaha sú tvorené v každej jednej miestnosti rovnakou farebnou tonalitou. Jednotlivé miestnosti sú navzájom v kontraste. Vstup tvorí na podlahe čierna keramická dlažba. Steny sú vyomietané hrubozrnnou omietkou, strop je hladký. Lichobežníkový pôdorys vstupu a jeho proporcia pripomínajúca jaskyňu, svojou zaoblenou stenou navádza priamo do odbytového priestoru. Ten sa celý otvára do jednej veľkej prevádzky, ktorej dominuje bar. Je celý v bledej, jemnobéžovej farebnosti so šúchanou interiérovou omietkou. Obvodové steny s oknami a dverami na terasu sú prekryté vrstvou závesov. Ďalšími prvkami, ktoré dodávajú priestoru mäkkosť sú zaoblenia rohov a klenbové oblúky medzi jednotlivými miestnosťami. Ústredným prvkom odbytovej časti je veľký otvorený plechový bar, za ktorým sa pripravujú sushi rolky. Skrz neho je vidno rušný pohyb kuchárov v tmavej kuchyni s teplou prípravou jedál. Tretiu farbu v interiéri dopĺňa drevený mobiliár tvorený lavicami, stoličkami a stolmi z jelšového dreva. Práca s výtvarným umením sa objavuje na textilných paravánoch s kovovou konštrukciou v podobe sieťotlačí s motívmi rýb.

Autori projektu: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek

Všetky projekty v kategórii Horeca