Tag interiéru: obrazy na stenu

Interiér mestského bytu - KOSI architekti

Kosi architekti – interiér mestského bytu

Prešiel už nejaký čas, keď v bývalej Cvernovke hovoril o dizajne interiérový dizajnér dánskej kráľovskej rodiny. Iste, mohlo by sa zdať, že ďalej sa v kariére dostať nedá. Robiť návrhy pre akúkoľvek kráľovskú rodinu musí byť vzrušujúce. U nás o tom môžeme iba snívať.

Na druhej strane sme si naše dizajnérsko-architektonické baroko mohli užívať na Slovensku v 90. rokoch. Bolo to obdobie, kedy sa naplno aplikovala kreativita jednotlivca, ktorá bola umocnená knižkami z kupónky, kravatami aka crop top, poťažmo promo igelitkami plnými štefánikovskej hrdosti. Obdobie, keď vrcholom písmomaliarskej práce boli iniciály majiteľa domu na tepanej bráne.

Špičkou samoumenia nevkusu bola aj známa dvojka z Perešu, no iba preto, že to dotiahli až do telky a my všetci sme to mohli vidieť. Skrytých skvostov by sa však na Slovensku našlo oveľa viac. Ašpirantom kľudne môže byť návrh na rekonštrukciu interiéru rusovského kaštieľa v štýle Minecraft, a to sa bavíme o súčasnej téme.

Na tej prednáške sa nedalo nespýtať dánskeho dizajnéra, aká bola skutočne najneštandardnejšia požiadavka kráľovskej rodiny, ktorú musel riešiť. Vytrénovaní uletenými požiadavkami lokálnych klientov sme čakali riadnu pecku. Ale najextravagantnejšia požiadavka kráľovskej rodiny bola vymaľovať salónik červenou farbou.

Kosi architekti sa ujali svojej úlohy herodicky. Ušľachtilý klient so slabosťou pre umenie mal zrejme pre svoju záľubu iné zadanie. Nutkanie pretkávať interiér pozlátenou slonovinou nahradil zdravý duch. Vznikol priestor, ktorý sa istý čas objavil aj v ponuke Airbnb. Nuž áno, rozdiel medzi kráľovským vkusom a nevkusom môže byť priepastný.

Kosi architekti - dizajn mestského bytu

Kredit- Kosi architekti | http://www.kosi.sk | Pavol Kosnáč | Martin Križan

Foto- Martin Križan

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

FUNK DESIGN – rekonštrukcia interiéru bytu

Rekonštrukcie interiérov v panelákoch by mala byť samostatná kapitola v bytovom dizajne. V čase, keď boli paneláky postavené, boli pohnútky ‚developerov‘ riadené plnením päťročníc, ktorá sa vážila merítkom kvantity. Šikovnejšia realitná kancelária by si dnes na tomto fenoméne mohla postaviť biznis plán a dosiahnuť celkom slušný upsale. Tak ako boli typizované konštrukčné systémy, tak aj dispozície dostali svoje typické priestorové usporiadanie. Do požiadaviek dnešnej doby sa mnohé nevpracú. Tu sa otvára priestor pre optimalizáciu niektorých typových pôdorysov, ktorých riešenie sa dá použiť na mnoho ďalších jednotiek. Je to zaujímavá téma, ktorej sa v SAID ešte budeme venovať. Rekonštrukcia socialistických panelákov začala, keď sa vo veľkom menili takzvané umakartové jadrá, strhávali tapety, či premaľovávali valčekové steny. Dnes je mnoho z týchto ‚techník‘ opať v hľadáčiku trendových riešení. Umakart ako taký nevymrel. Naopak. Je to veľmi trvácny a odolný materiál vyrobený z papiera a živice, ktoré sú lisované pod veľkým tlakom. U nás sa už nevyrába, aká škoda. Dnes sa používa pod označením technológie výroby HPL ‚high pressure laminate‘, presnejšie ich poznáme ako kompaktné HPL dosky, ktoré sú takmer nezničiteľné. Používajú sa ako obklad fasád budov, nájdu sa na stenách toaliet obchodných centier, vo výťahoch, alebo pri výrobe nábytku, či pracovných dosiek. Dizajnéri z FUNK DESIGN ukázali, ako môže vyzerať vynovený interiér panelákového bytu.

Mladá trojčlenná rodina nás oslovila s požiadavkou pripraviť návrh interiéru ich nového trojizbového bytu, ktorý potreboval rozsiahlu rekonštrukciu. Byt nachádzajúci sa v jednom z prvých ružinovských panelákov kúpili v pôvodnom stave. Kompletná rekonštrukcia bytu v tomto prípade priniesla aj zásadné dispozičné zmeny. Typický pôdorys trojizbového bratislavského bytu sme zmenili tak, aby majitelia získali tri plnohodnotné izby a naviac pracovňu. Kuchyňu sme presunuli z polizby do obývačky a z voľnej miestnosti sme spravili pracovňu. píšu FUNK DESIGN

FUNK DESIGN - rekonštrukcia interiéru bytu

Kredit: https://www.funkdesign.sk/ | @funk_design_


Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Plural+Totalstudio+ Marko&placemakers – interiér výstavy SNG Gotika a barok

Interiér je neoddeliteľnou súčasťou architektúry, na tom sa nedá nezhodnúť. Jedno bez druhého nemá zmysel. Ale predsalen, pri téme architektúra a interiér sa nejedná o otázku sliepky a vajca. V tomto prípade bol prvý interiér.

Už pravekí ľudia pred viac ako 40.000 rokmi boli interiéroví dekoratéri. Niektoré maľby na stenách jaskýň sa totiž z tohto obdobia zachovali. Zaiste, pokročilejšou a nemenej dôležitou úlohou bolo umiestnenie ohniska, čo si už vyžadovalo viac kumštu, pretože to mohlo ovplyvniť kvalitu života v jaskyni. Bolo by zaujímavé sledovať, aký bol rozhodovací vzorec, kam umiestniť oheň, aby dym nepálil oči, aby sa teplo dalo efektívne využiť, alebo aby oheň nesfúkol vietor, neuhasil lejak či voda z prívalového dažďa. To už zaváňa prvkami interiérového dizajnu v tom bizarnejšom ponímaní. Pri hlbšom zamyslení by sa ďalej dalo uvažovať, že vôbec prvé, kto o tomto zrejme rozhodovali, boli práve ženy. Žilo sa v matriarchálnej spoločnosti a tá stála pri vzniku sociálneho usporiadania ľudí.

Dnes je všetko trošku inak. Keď sa spomenie architektúra a dizajn, sú to najmä muži, ktorí dominujú v tejto oblasti. Nuž, je o čom uvažovať. Architekti Igor Marko, Martin Jančok a Aleš Šedivec dali kreatívne hlavy dokopy, aby nám tiež ukázali kus našej histórie počas nestálej expozície Slovenskej národnej galérie SNG Gotika a barok. Toto dielo už síce neexistuje, ale oplatí sa pripomenúť predstavu našich ‚alfa architektov‘ o prezentácií. Skvelá práca, videli sme na vlastné oči.

Výstava je rozdelená do šiestich sekcií, v ktorých návštevníci každú sochu či obraz zo zbierok SNG môžu pozorovať z inej perspektívy. Prvá (po efektnej úvodnej inštalácii hláv F. X. Messerschmidta) je nazvaná „psychológia, výraz a bolesť“, druhú sme venovali protikladu „typ & indivíduum“. Expozícia pokračuje dvojicami „priestor & ilúzia“ a „svetlo & tma“. Poslednými témami sú „telo & gesto“ a „život & smrť“. Architektonický koncept výstavy navyše umožňuje v primeranej miere aj dočasné intervencie (súčasné umenie, reštaurátorská dokumentácia, stabilné výstavné boxy na mini-kolekcie a pod.). Rovnakú váhu ako koncept kurátorov dostalo pri príprave nestálej expozície jej výtvarno-architektonické riešenie. Jeho experimentálna, no zároveň vizuálne atraktívna podoba je príspevkom k aktuálnej medzinárodnej diskusii o podstate a funkcii stálych expozícií.  píše SNG Bratislava

Plural+Totalstudio+Marko&placemakers - interiér výstavy

Kredit: http://www.plural.sk | http://www.totalstudio.eu/ | http://www.markoandplacemakers.com/

Foto: Daniela Dostálková | http://www.dostalkova.com/works

Refs: @plural_architecture, @markoandplacemakers, @totalstudio.eu, @alessedivec, @sng_gallery, https://www.sng.sk/sk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Arkon ateliér – interiér cafe Hygge

Aj keď je vonku nádherné slnečné počasie vhodné na mnohé letné aktivity, niektorí stále túžia po zime. V mysliach im behá zvuk vŕzgajúceho snehu, vetrom ošľahaná tvár, lyžovačka a chutná horúca čokoláda pri tlejúcich polienkach v krbe. Natiahnuť si na nohy hrubé, vlnené ponožky, ktoré sú k spoločenskému oblečeniu neakceptovateľné a čítať si obľúbenú knihu. Alebo sa zababušiť do teplej štrikovanej deky, sledovať západ slnka a užívať si dlhé rozhovory s priateľmi a rodinou. Možnosť nabažiť sa pôžitku z prítomnosti, pokojnej atmosféry a dokonalej harmónie v hrejivom objatí milovaného človeka. Ide o maličkosti, ktoré spôsobujú pohodu a spokojnosť na duši. Toto všetko sa dá tiež nazvať dánskym slovom hygge. Takéto roztomilé zadanie pri návrhu kaviarne v škandinávskom štýle mali aj architekti z ateliéru Arkon. Vytvoriť jedinečné a originálne miesto na posedenie s priateľmi pri krbe, v príjemnom prostredí a užívať si krásu života. Ten pôžitok z blízkosti a nekonvenčnosti bytia sa im podaril výborne dotvoriť aj vďaka umeleckému stvárneniu stropu, pomocou aplikácie kaviarenského porcelánu. Skutočne čarovný priestor.

Cieľom bolo vytvoriť jedinečný a originálny interiér kaviarne v škandinávskom štýle podľa požiadaviek investorov s použitím modrej petrolejovej farby, dominujúcej v priestore. V novostavbe sme sa museli vyrovnať s konštrukciou stĺpa v strede dispozície, ktorý do nej výrazne vstupoval. Nadväzujúcimi prvkami sme priestor rozčlenili do viacerých zón s osobitým charakterom, ako napríklad intímny priestor s lavicovým sedením v kruhovom zálive, pohodlné sedenie pri bio krbe, ako aj stoličkové sedenie pozdĺž výkladového presklenia. Paraván prekrývajúci vstupy do WC vytvoril čítací kút, v predstavách investora slúžiaci ako jeho osobné miesto.  píšu architekti z Arkon

Arkon atelier - kaviareň Hygge

Kredit – www.arkonatelier.sk | @arkonatelier.sk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Najlepší genius loci je taký, keď zakomponovanie nábytku a moderných prvkov v interiéri ho zdvojnásobí. Takáto fajnotka sa podarila architektom z ateliérov Archholiks a Mimo architekti. Neboli potrebné žiadne benátske štuky, dekoratívne tapety ani betónové steny. Priestor ponúkol svojskú pravú tvár, ktorú architekti využili v dobrý prospech úspešného dizajnu zachovaním ošarpaných stien. Iste, nie je to každému srdcu blízke. Avšak pri vycibrenom doladení priestoru vzniklo bývanie ako stvorené pre mestský šťastný život. Nezabudnuteľná atmosféra s nánosom patiny plnej príbehov očarí takmer každého.

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

Priemyselný vzhľad interiérov je in už nejaký ten čas. Nie každý má to šťastie žiť v prestavanom starom sklade, ktorý je preplnený autentickými industriálnymi prvkami. Existujú však spôsoby, ako dať našim príbytkom zreteľne urbánnu formu.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť industriálny výraz, je použitie vhodných materiálov. Betón je jednoznačnou voľbou a v posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu používania betónu v interiéri. Mnohí dizajnéri používajú betón veľmi neočakávane a nezvyčajne. Zdá sa, že neexistuje nič, čo by sa nedalo pomocou tohto všestranného materiálu vyrobiť.

Betón je ťažkopádny a zároveň jemný. V interiéri hneď pritiahne pohľad a preto s ním treba pracovať pri návrhoch veľmi rafinovane. Jestvujú rôzne možnosti aplikácie a tie najúžasnejšie vznikajú už pri architektúre. Tak to bolo aj v prípade návrhu interiéru bytu od BMX Studio, kedy dizajnéri s betónovými stenami uvažovali počas prípravnej fázy projektu. Priznali surový betón po odstránení stavebného debnenia z nosných stien a voilà! Zopár plôch sa hneď nadizajnovalo samotným developerom. Doplnenie o prírodné materiály ako drevo a kontrastné farebné riešenie bol vskutku dobrý výber a čerešnička na minimalistickej mestskej torte.

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme