Tag interiéru: beton

Juraj-Tesák-architekti-interiér-kancelárii-crowdberry

Juraj Tesák Architekti – interiér firmy Crowdberry

Korporátne, firemné a biznis zadania pri riešení projektov interiéru sú značne odlišné od projektov na obytný priestor. Kým rezidencie riešia požiadavky, ktoré sú špecifické tým, že sú osobné a subjektívne, komerčné priestory sledujú iné priority. Človek doma investuje do vlastného životného priestoru, svojho pohodlia a životného zázemia. To podlieha množstvu osobných preferencií. Bolo by naivné si myslieť, že firmy nevyhnutne potrebujú ponúkať maximálny komfort svojim zamestnancom alebo klientom. Avšak momentálny vývoj ukazuje, že spoločnosti, ktoré tak robia, dosahujú lepšiu konverziu na vyčerpanom trhu práce a rozvíjajúcej sa oblasti služieb na Slovensku.

Konkurenčné prostredie sa mení. Investícia do firemných pracovísk alebo prevádzok netvorí priamy zisk ani sa na ňom nijako nepodieľa. Tvorí však obraz spoločenskej a kultúrnej zodpovednosti. Úspech už neznamená mať iba dobrý produkt, ktorý sa v obmenách ponúka. Klienti sú náročnejší a hľadajú pridanú hodnotu, ktorá spočíva skôr v riešeniach a službách. Aj B2B sektor hľadá partnerov a nie rande na jednu noc. Táto filozofia neunikla ani crowdfundingovej spoločnosti Crowdberry, ktorá si pre svojich návštevníkov a partnerov pripravila miesto, kde sa môžu viesť biznis rozhovory na inej úrovni. Crowdberry tak dáva najavo, že im záleží na svojich partneroch aj zamestnancoch. Vo vyjadrení tohto výrazu im pomohli Juraj Tesák architekti. Ukazuje sa, že dobrá myšlienka sa zaobíde bez zbytočnej opulentnosti a póz. Veľmi nenápadný a nenáročný interiér pôsobí premyslene a veľmi prirodzene. Firma s víziou a dizajnér so skúsenosťami, také projekty musia byť inšpiráciou ku kvalite a profesionalite.

Hneď po vstupe sa človek ocitne v príjemnej investičnej kaviarni, ktorá tvorí centrálny priestor. Nachádza sa tu aj malé javisko určené na prezentovanie firiem s pohodlným posedením na diskusiu a zodpovedanie otázok investorov.  Interiér bol navrhnutý sviežo, aby sa tu mladé firmy a mladí investori cítili príjemne a aby bol zároveň potlačený korporačný „feeling“. Na rozdiel od dynamického a sviežeho centrálneho priestoru sú pracovné miestnosti riešené jednoducho. Prevláda v nich farebná jednoduchosť, aby sa tu človek cítil príjemne a nebol rozptyľovaný rušivými prvkami. Je zreteľné, že pri tvorbe kancelárií bola snaha o prinesenie a zakomponovanie drobných „workplace“ princípov.

Juraj Tesák Architekti - interiér firmy Crowdberry

Kredit: http://www.tesak.sk/ | @jurajtesak | autor: Juraj Tesák

Foto: Andrea Kučišová | @kucisova

refs: https://www.asb.sk/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Kilo Honč štúdio – rekonštrukcia bytu v Slnečniciach

Mladí architekti Richard Kilo a Matej Honč si to razia vlastnou cestou. Doslova sa vyhýbajú štandardným riešeniam, spochybňujú postupy a prístup k priestoru, k materialite, vytvárajú nové obmedzenia a procesy. Veľmi krásne zhrnuté pôsobenie ateliéru. V práci dizajnéra je vždy dobré byť úprimný a pravdivý. Umelé gestá, aj predstieraná rozkoš budú časom odhalené a neostane dno, od ktorého sa dá vnútorná kreativita nakopnúť. Úspech dizajnéra spočíva v tom, či je schopný osloviť ľudí, pre ktorých chce pracovať. Platí to aj naopak, keď presne vie, pre koho pracovať nechce. Pokiaľ si nedokáže nájsť svoju cieľovku, čaká ho tuhý boj, ktorý neraz končí frustráciou, vnútorným chaosom, či v najhoršom totálnym vyhorením. Dnes ľudia nechcú vedieť, čo dizajnér robí. Chcú poznať, prečo to robí a ako to robí. Zaujímajú sa o príbehy iných. Medzi úspechom a neúspechom je veľmi tenká hranica. Pretože tú hranicu si dizajnér kreslí sám. A ak je pravdivá a úprimná, veciam to dáva veľmi dobrý zmysel. Preto želáme tejto dvojici mnoho ďalších dobrých projektov. Palec plus plus.

Štandardný trojizbový byt v novom obytnom súbore Slnečnice. Ideálny prípad konfrontácie architekta a štandardizovanej developerskej schémy. Píšu Richard Kilo a Matej Honč

KILO HONČ - rekonštrukcia bytu

Kredit: https://www.kilohonc.com | @kilo_honc

Foto: Richard Kilo @richardkilo | Matej Honč @cowboybob

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

Priemyselný vzhľad interiérov je in už nejaký ten čas. Nie každý má to šťastie žiť v prestavanom starom sklade, ktorý je preplnený autentickými industriálnymi prvkami. Existujú však spôsoby, ako dať našim príbytkom zreteľne urbánnu formu.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť industriálny výraz, je použitie vhodných materiálov. Betón je jednoznačnou voľbou a v posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu používania betónu v interiéri. Mnohí dizajnéri používajú betón veľmi neočakávane a nezvyčajne. Zdá sa, že neexistuje nič, čo by sa nedalo pomocou tohto všestranného materiálu vyrobiť.

Betón je ťažkopádny a zároveň jemný. V interiéri hneď pritiahne pohľad a preto s ním treba pracovať pri návrhoch veľmi rafinovane. Jestvujú rôzne možnosti aplikácie a tie najúžasnejšie vznikajú už pri architektúre. Tak to bolo aj v prípade návrhu interiéru bytu od BMX Studio, kedy dizajnéri s betónovými stenami uvažovali počas prípravnej fázy projektu. Priznali surový betón po odstránení stavebného debnenia z nosných stien a voilà! Zopár plôch sa hneď nadizajnovalo samotným developerom. Doplnenie o prírodné materiály ako drevo a kontrastné farebné riešenie bol vskutku dobrý výber a čerešnička na minimalistickej mestskej torte.

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Ateliér HAUS – interiér bytu

Keď architekti majú vlastnú stolársku dielňu, nie je o čom. Pre klienta je to dva v jednom, zároveň však istá výhra. Všetky detaily sú dôkladne premyslené, všetky navrhované atypické prvky zrealizovateľné. Bez obmedzenia. Občas sa totiž stáva, že v bežných, hlavne mladých, architektonických kanceláriách a dizajnérskych štúdiách papier znesie všetko. Neznalosť rozmerov materiálov, ich vlastností, spojov, podporných konštrukcií, možností spracovania, opracovania hrán a plôch prináša pri realizácii dodatočné kompromisy. V tomto ateliéri sa to určite nestane. Stolárska práca je kumšt a v skĺbení dizajnérskym umením vytvára malú nekonvenčnú dokonalosť. Vivat fúzia!

Jednoizbový byt sme dispozične zmenili na dvojizbový byt pre mladý pár. Rekonštrukciu bytu realizovala dielňa  HAUS. Všetky použité materiály v byte sú pravdivé, nie sú imitáciou. Predsieň a kúpeľňu oddeľuje tenká drevená stena. Podlaha je v týchto obslužných priestoroch jednoliata betónová. Medzi spálňou a kúpeľňou sme navrhli murovanú stenu zo starých tehál natretých na bielo. Čelo drevenej postele tvorí stena obložená dubovou dýhou od podlahy po strop. Pracovná kuchynská doska je odliata na mieste z betónu. Všetky drevené povrchy v byte sú ošetrené zmesou prírodných voskov a olejov. píšu ateliér HAUS

Atelier Haus - interiér bytu

Kredit: https://atelierhaus.sk/ | @atelierhaus.sk

Foto: Miroslav Sestina | @mirosestina

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

a02 architekti – interiér univerzitnej knižnice

Verejné knižnice na celom svete čelia neistej budúcnosti. Máme online prístup k informáciám, čo vedie k poklesu počet návštevníkov a spochybňujú hodnotu knižnice ako fyzického priestoru. Verejné knižnice sa však vyvíjajú, aby sa stali miestami na spájanie a nie iba na zber informácií. Dizajnéri zohrávajú kľúčovú úlohu v premene knižníc zo skladu kníh na priestor pre stretávanie ľudí. Dobrý návrh poskytuje otvorený priestor s primeraným výhľadom naprieč celým podlažím i medzi nimi. Jednoduchosť je zdanlivá, keďže otvorený priestor je často hlučný a zvyšuje nároky na akustické požiadavky. Pri knižniciach je preto dôležité vychádzať z filozofie dizajnu zameraného na ľudí a poskytnúť im dostatok priestoru a spôsobov na interakciu. Či už so samotnými informáciami alebo ľuďmi, ktorí v knižnici sú. Interiér Katolíckej univerzitnej knižnice v Ružomberku od a02 architektov všetky parametre spĺňa a stáva sa miestom, kde sa človek nudiť nebude. Nádherná práca.

Knižnica Katolíckej univerzity v Ružomberku je prvou stavbou, ktorá napĺňa koncepciu dobudovania univerzitného kempusu.  Budova poskytuje okrem výberu kníh a miesta pre štúdium aj doplnkové priestory s možnosťou multifunkčného využívania. Dominantnými architektonickými prvkami sú veľkorysé galérie cez 3 podlažia s množstvom denného svetla a výrazným kontaktom na priľahlé priestory univerzity.  V archívoch a voľných výberoch je možné umiestniť približne 700 000 knižných zväzkov . píšu a02 architekti

a02 architekti - interiér univerzitnej knižnice

Kredit: http://www.a02.sk |

Foto: Vladimír Yurkovic | @yurkovicdesignsk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Vallo Sadovský architekti – interiér reštaurácie Akadémia Trnava

Reštaurácia v podaní ateliéru Vallo Sadovský

Priestor je pozoruhodný svojou kvalitou a rozmanitosťou. Nachádza sa v meštianskom dome, ktorý je známy gotickými prvkami. Tento priestor má dve rozšírenia. Prvým je barokové rozšírenie murovanými stenami a dreveným stropom. Druhým je pôvodná časť, ohraničená maľovanými stenami a betónovým stropom. Naším zámerom bolo prezentovať tento priestor čo najviac. Interiér je prepojený hnedou betónovou podlahou a jednotnými dubovými prvkami, ako základom, ktorý rozdeľuje pôvodný priestor od novo liatej podlahy. Hlavným prvkom priestoru je samotný bar, obložený bielym obkladom, ktorý slúži ako ťažisko priestoru pivovaru. -píšu @vallosadovskyarchitects 

Vallo Sadovsky architekti

Kredit: https://www.vallosadovsky.sk/

Foto: http://www.boysplaynice.com/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme