Tag interiéru: dizajnové umývadlo

Vodný prvok v interiéri, bublinková stena

BAUPLAN – Rekonštrukcia toaliet v OC Eurovea

O umakarte alebo presnejšie HPL sme prednedávnom písali. Úspech zožal aj pri rekonštrukcii toaliet v obchodnom centre Eurovea v Bratislave. Je tam totiž použitý vo veľkej miere. Úprava povrchov v bielej farbe je veľmi šťastné. Často sa stretávame s názorom, že biela nie je vhodná, lebo na nej vidieť všetku špinu. To je síce pravda, avšak vo verejných priestoroch je použitie bielej práve kvôli tejto vlastnosti ideálna. Ide totiž o to, že si vyžaduje zvýšenú pozornosť na udržiavanie čistoty a nepriamo núti servisnú službu k tomu, aby bol takýto povrch poriadne vyčistený.

Ďalším prvkom, ktorý podporuje lepšiu údržbu je linéarne umývadlo s priebežným odtokovým žľabom. Eliminuje sa tým plocha, na ktorej vzniká špina, čo servis značne zjednodušuje. Príjemnou vychytávkou sú tiež automatické batérie s integrovaným sušičom rúk. Jednak odpadá používanie papierových utierok, rovnako sa eliminuje odvapkávanie vody na podlahu pri presune ku klasickým nástenným sušičom rúk.

Za toto všetko si zaslúži riešenie verejných toaliet v Eurovea od architektov z Bauplan maximálny počet hviezdičiek. Dokonca použitie bublinkovej steny, ktorá, povedzme si, vyzerá tak trošku gýčovo, je v tomto kontexte vydarenou aplikáciou a prináša do strohého priestoru príjemnú dynamiku. Proste parádička.

BAUPLAN - redizajn toaliet Eurovea

Kredit- https://www.bauplan.sk | Ladislav Hricovíny, Katarína Herrera Pakanová, Veronika Knapcová, Ivica Kráľovská, Peter Motyčka

Foto- capexus

Refs- https://www.h2o-designs.co.uk | https://www.capexus.cz | @capexus

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

z+v architects & GRAU – interiér rodinného domu

Princíp jin-jang z čínskej filozofie je univerzálny. Jeho pôvod siaha hlbšie ako 300 rokov pnl. Pokiaľ sa podobné feng-shuiistické konotácie vyslovia v spojitsti so súčasným interiérom či architektúrou, tak to zväčša privodí gúľajúce oči, odmávnutie spakom ruky alebo počuteľné odfúknutie vzduchu pomedzi privreté pery. Ono je to pochopiteľné. Veď už aj moderný a povestný Sullivanov konštrukt ‚form follows function‘ vyvoláva v profesionálnych kruhoch podobné reakcie.

Súčasní dizajnéri stále hľadajú nové spôsoby jednoducho opísať zložité. Mnohí sa nezhodnú, či je architektúra skôr dizajn alebo umenie. Frustrácia v hľadaní je natoľko hlboká, že už popri nej vnikol aj fúzny pojem art-dizajn či úžitkové umenie. Asi sa zhodneme, že dizajn aj architektúra je istá forma umenia, ktorej stupne voľnosti sú ohraničené vedou a fyzikálnymi zákomni. Expresívne návrhy narážajú na matematické rovnice. Boj uvoľnenej ruky s ceruzou a ruky ťukajúcej do kalkulačky je trvalý.

To nás opäť vracia k čínskej filozofii duálnosti. Akokoľvek sa snažíme, nikdy nie je nič iba čierne alebo biele. A tak to má byť, pretože keď vznikne zhoda, tak zanikne diskusia. Preto ani architektúra a ani dizajn nikdy nebudú čisto umelecké alebo vedecké disciplíny. Architekti z+v a GRAU sú skvelým príkladom duálnej harmónie a pri ich práci je dopĺňanie svetla a tmy badateľné. Prirodzene, dobrý výsledok totiž vždy pohladí striktné a realistické oko aj umeleckú romantickú dušu. Potlesk a ňihau.

Interiér sa nachádza v Petržalke, v dvojpodlažnom rodinnom dome. V dome bolo potrebné urobiť niekoľko dispozičných zmien, najväčšou bolo vybúranie steny medzi dvoma izbami. Z tohto priestoru znikla následne veľká spálňa s prechodným šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Úpravou prešiel aj vstup, kde boli odstránené niektoré priečky. Zjednodušilo sa schodisko, ktoré malo predtým medzipodestu a dva schody otočené smerom do obývacej izby, čo značne zmenšovalo obytný priestor a vytváralo zbytočnú bariéru. Interiér je poctivo remeselne prevedený, nábytok je vyrobený na mieru. Zaujímavo pôsobí dlhá zavesená kuchynská linka kotvená do steny. Zádverie je integrované stolárskou zostavou kuchynských a úložných skriniek. píšu: z+v architetcs

z+v architects & GRAU - interiér rodinného domu

Kredit: https://www.zvarchitects.sk/ v spolupráci s http://grau.sk | @grauarchitects

Foto: Nora & Jakub Čaprnka | http://www.nora-jakub.sk/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Najlepší genius loci je taký, keď zakomponovanie nábytku a moderných prvkov v interiéri ho zdvojnásobí. Takáto fajnotka sa podarila architektom z ateliérov Archholiks a Mimo architekti. Neboli potrebné žiadne benátske štuky, dekoratívne tapety ani betónové steny. Priestor ponúkol svojskú pravú tvár, ktorú architekti využili v dobrý prospech úspešného dizajnu zachovaním ošarpaných stien. Iste, nie je to každému srdcu blízke. Avšak pri vycibrenom doladení priestoru vzniklo bývanie ako stvorené pre mestský šťastný život. Nezabudnuteľná atmosféra s nánosom patiny plnej príbehov očarí takmer každého.

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Ateliér HAUS – interiér bytu

Keď architekti majú vlastnú stolársku dielňu, nie je o čom. Pre klienta je to dva v jednom, zároveň však istá výhra. Všetky detaily sú dôkladne premyslené, všetky navrhované atypické prvky zrealizovateľné. Bez obmedzenia. Občas sa totiž stáva, že v bežných, hlavne mladých, architektonických kanceláriách a dizajnérskych štúdiách papier znesie všetko. Neznalosť rozmerov materiálov, ich vlastností, spojov, podporných konštrukcií, možností spracovania, opracovania hrán a plôch prináša pri realizácii dodatočné kompromisy. V tomto ateliéri sa to určite nestane. Stolárska práca je kumšt a v skĺbení dizajnérskym umením vytvára malú nekonvenčnú dokonalosť. Vivat fúzia!

Jednoizbový byt sme dispozične zmenili na dvojizbový byt pre mladý pár. Rekonštrukciu bytu realizovala dielňa  HAUS. Všetky použité materiály v byte sú pravdivé, nie sú imitáciou. Predsieň a kúpeľňu oddeľuje tenká drevená stena. Podlaha je v týchto obslužných priestoroch jednoliata betónová. Medzi spálňou a kúpeľňou sme navrhli murovanú stenu zo starých tehál natretých na bielo. Čelo drevenej postele tvorí stena obložená dubovou dýhou od podlahy po strop. Pracovná kuchynská doska je odliata na mieste z betónu. Všetky drevené povrchy v byte sú ošetrené zmesou prírodných voskov a olejov. píšu ateliér HAUS

Atelier Haus - interiér bytu

Kredit: https://atelierhaus.sk/ | @atelierhaus.sk

Foto: Miroslav Sestina | @mirosestina

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme