Tag interiéru: drevené schodisko

Interiérový dizajn tanečnej školy

A.PRO Architekti – interiérový dizajn Dance School River Park

Tanečné školy sa špecializujú a ponúkajú svoje priestory pre rôzne úrovne umenia tanca. Tanec je určite zaujímavý segment a neodmysliteľne patrí k spoločenskému životu mnoho storočí. Vedci presne nevedia vysvetliť, prečo práve tanečný pohyb našim mozgom doslova hádže. Možno je to v synchronizácii zvuku hudby s pohybom, pričom hudba samotná pôsobí na naše zmysly. Preto spojenie hudby a tanca je veľmi intenzívnym zážitkom. Iste, sú aj takí, ktorí majú z tanca fóbiu a nechcú sa strápniť na rodinnej akcii či svadbe. Dupkajú si ale nenápadne nohou do rytmu, čo je prvým pozitívnym vnemom hudby. Pozitívne emócie v nás dokonca navodzuje aj pohľad na tanec. Áno, vieme donekonečna pozerať programy typu Let’s dance alebo krasokorčuľovanie. Preto na dizajn tanečnej školy je dobré hľadieť ako na ušľachtilý priestor, v ktorom ľudia prichádzajú do styku s pozitívnymi myšlienkami. Pár zásad navrhovania by sme mohli zhrnúť nasledovne:
– Dostatok priestoru. Pri tanci sa pohybuje na veľkej ploche. Výška priestoru je dôležitá, tanečník sa môže vnímať v širšom kontexte.
– Hladké a teplé podlahy. Mnohí tanečníci tancujú naboso. Je preto zrejmé mať bezpečný povrch. Odpružená, napríklad plávajúca, podlaha je základom pre všetky tance. Chránia sa kĺby pri doskokoch a pádoch.
– Dostatok vetrania. Tanec je náročná aktivita, pričom sa spotrebuje mnoho vzduchu. Mnohí si myslia, že vetraniu stačí klimatizácia. Nestačí. Treba navrhnúť dostatočný prísun kyslíka, a tým dobrú výmenu vzduchu.
– Prirodzené svetlo. Tanečníci ho milujú. Denné svetlo nenahradí žiadna žiarovka.
– Ticho. Súčasný tanec žije aj jemnou hudbou, ktorá sa používa pri strečingu a zahrievaní. Chybou je spájať priestory na tanec s inými telesnými aktivitami. Pre tanečníka nie nič zaťažujúcejšie ako hluk zo športovej aktivity.
V tomto smere A.pro Architekti urobili skvelú prácu.

A.PRO Architekti - dizajn tanečnej školy

Kredit: http://www.apro.sk/ | Architekti: Martin Bajtek  |  Matúš Konček  |  Martin Matunák  |  Ľuboš Poláček

Refs: https://www.riverparkdanceschool.sk/ | @riverparkdanceschool

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

z+v architects & GRAU – interiér rodinného domu

Princíp jin-jang z čínskej filozofie je univerzálny. Jeho pôvod siaha hlbšie ako 300 rokov pnl. Pokiaľ sa podobné feng-shuiistické konotácie vyslovia v spojitsti so súčasným interiérom či architektúrou, tak to zväčša privodí gúľajúce oči, odmávnutie spakom ruky alebo počuteľné odfúknutie vzduchu pomedzi privreté pery. Ono je to pochopiteľné. Veď už aj moderný a povestný Sullivanov konštrukt ‚form follows function‘ vyvoláva v profesionálnych kruhoch podobné reakcie.

Súčasní dizajnéri stále hľadajú nové spôsoby jednoducho opísať zložité. Mnohí sa nezhodnú, či je architektúra skôr dizajn alebo umenie. Frustrácia v hľadaní je natoľko hlboká, že už popri nej vnikol aj fúzny pojem art-dizajn či úžitkové umenie. Asi sa zhodneme, že dizajn aj architektúra je istá forma umenia, ktorej stupne voľnosti sú ohraničené vedou a fyzikálnymi zákomni. Expresívne návrhy narážajú na matematické rovnice. Boj uvoľnenej ruky s ceruzou a ruky ťukajúcej do kalkulačky je trvalý.

To nás opäť vracia k čínskej filozofii duálnosti. Akokoľvek sa snažíme, nikdy nie je nič iba čierne alebo biele. A tak to má byť, pretože keď vznikne zhoda, tak zanikne diskusia. Preto ani architektúra a ani dizajn nikdy nebudú čisto umelecké alebo vedecké disciplíny. Architekti z+v a GRAU sú skvelým príkladom duálnej harmónie a pri ich práci je dopĺňanie svetla a tmy badateľné. Prirodzene, dobrý výsledok totiž vždy pohladí striktné a realistické oko aj umeleckú romantickú dušu. Potlesk a ňihau.

Interiér sa nachádza v Petržalke, v dvojpodlažnom rodinnom dome. V dome bolo potrebné urobiť niekoľko dispozičných zmien, najväčšou bolo vybúranie steny medzi dvoma izbami. Z tohto priestoru znikla následne veľká spálňa s prechodným šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Úpravou prešiel aj vstup, kde boli odstránené niektoré priečky. Zjednodušilo sa schodisko, ktoré malo predtým medzipodestu a dva schody otočené smerom do obývacej izby, čo značne zmenšovalo obytný priestor a vytváralo zbytočnú bariéru. Interiér je poctivo remeselne prevedený, nábytok je vyrobený na mieru. Zaujímavo pôsobí dlhá zavesená kuchynská linka kotvená do steny. Zádverie je integrované stolárskou zostavou kuchynských a úložných skriniek. píšu: z+v architetcs

z+v architects & GRAU - interiér rodinného domu

Kredit: https://www.zvarchitects.sk/ v spolupráci s http://grau.sk | @grauarchitects

Foto: Nora & Jakub Čaprnka | http://www.nora-jakub.sk/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Richard Královič – rekonštrukcia rodinného domu

Mnoho ľudí si túži kúpiť staručký dom a zrealizovať svoj romantický sen o ideálnom bývaní s príbehom histórie. Trávia hodiny sledovaním televíznych programov o rekonštrukciách, kupujú life-stylové časopisy plné roztomilých obrázkov. Dúfajú, že jedného dňa budú schopní vdýchnuť život starej kráse s neobmedzenou ľudskou tvorivosťou, tvrdou prácou a tak ten príbeh uzavrieť v dokonalosť. V televízii to všetko vyzerá neskutočne vzrušujúco a zábavne. Realita je iná, nespochybniteľne. Starý dom dokáže odkryť svoje tajomstvá a tie bývajú častokrát strašidelné. O reálnych bubákoch tu však nie je reč. Rozpisovať sa o hrozbách konštrukčných, inštalačných či inak skrytých by bolo na samostatný text. Čo je naozaj potrebné je veľké zanietenie, nadšenie, vášeň, dokázať akceptovať kompromisy, mať k dispozícii šikovných majstrov, stolárov a hlavne osvieteného, rozvážneho manažéra. Architekta. Takým bol iste aj Richard Královič, ktorý zvládol výzvu svojho klienta. Vytvoril živý priestor pre veľkú rodinu s malými deťmi rekonštrukciou vyše storočného pôvodného levočského domu v historickom centre. Zakomponovaním starých prvkov domu a vhodných novotvarov vytvoril čarovné miesto na život a splnil tak svojmu klientovi romantický sen o bývaní.

V dome, počas rekonštrukcie, zostalo mnoho artefaktov a prvkov z minulosti domu. To, čo sa dalo použiť, našlo v dome svoje uplatnenie. Kamenné múry a klenbové konštrukcie sa v suteréne vyčistili a vypieskovali, kamenný nápis jedného z pôvodných majiteľov našiel svoje nové miesto v intarzii do štukovej steny v kuchyni, časti pôvodných drevených trámov krovovej konštrukcie zasa poslúžili ako “nosiče” osvetlenia v pivničných klenbových priestoroch, či ako súčasť vonkajšej časti krbového telesa  v obývacej miestnosti. Celkovo sa prestavba snažila o zachovanie charakteristiky pôvodného levočského domu, o súlad s energiou historického centra mesta, deje sa tak však bez zbytočnej okatosti, avšak na druhej strane i bez prílišnej opatrnosti pri vnášaní potrebných zmien. píše architekt Richard Královič

Richard Královič - interiér rodinného domu

Kredit: http://www.rkralovic.com/ | @richard.kralovic

Foto: Peter Čintalan  @dynameet_studio | https://www.dynameet.sk/

Refs: https://zazitkovesteny.sk/ | @zuzana_kralovicova

Following


Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme