Tag interiéru: obraz

Roman Murár a Ladislav Slabey – Hostel Chors

Kto cestoval po Japonsku, isto vyskúšal lokálnu špecialitku na lacné prenocovanie – kapsulový hotel. Japonci sú známi vo futuristických inováciách a tento typ ubytovania je toho pravým dôkazom. Vznikol ako reakcia na nárast lokálnej populácie a v dnešných dňoch stále zaznamenáva rozmach. Vynálezcom kapsulových riešení bol architekt Kisho Kurokawa. Hotel, ktorý navrhol v roku 1979 je stále v prevádzke a zároveň považovaný za jeden z najlepších. Dve poschodia spacích buniek v dlhých, oproti sebe stojacich radoch fungujú ako hostel. Zdielané toalety, zdielané sprchy, zdielané spoločenské priestory. Výhoda kapsulového hotela oproti hostelu spočíva v uzavretí, nie však uzamknutí, svojho spacieho miesta dvierkami, roletami či závesom. Síce niekto môže argumentovať, že má pocit akoby spal v márnici, inovatívny dizajn je nepopierateľný. Klaustrofobik tu však určite neprenocuje, napriek dokonale vymyslenej výmene vzduchu a klimatizácii.

Hostel Chors prednedávnom otvoril svoje dvere s týmto unikátnym typom ubytovania v Bratislave. Okrem štandartných jednolôžkových kapsúl pripomínajúcich poschodové postele ponúka dvojlôžka či až štvorlôžka o šírke postele 2.5m, ktorých súkromie a zatemnenie je možné pomocou roliet. Každá kapsula má vlastné úložné priestory, osvetlenie a elektrickú zásuvku. Pre cestovateľky hostel poskytuje bezpečné prenocovanie v dámskej izbe. Výborný štandart obsahuje alternatívu kontinentálnych raňajok, využitie zdielanej plne vybavenej kuchyne, spoločenskej miestnosti s hrami a wi-fi. Tento nový hostel je určite zážitkový nielen kvôli svojmu originálnemu konceptu, ale aj umeleckým dielam slovenského maliara Mareka Ormandíka. Ten pre hostel vytvoril špeciálnu kolekciu veľkorozmerných obrazov inšpirovaný slovanským bohom slnka a mesiaca, Chors.

Roman Murár a Ladislav Slabey - Hostel Chors

Kredit – Roman Murár a Ladislav Slabey

www.cho.rs | @chors_hostel_bratislava

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Arkon ateliér – interiér cafe Hygge

Aj keď je vonku nádherné slnečné počasie vhodné na mnohé letné aktivity, niektorí stále túžia po zime. V mysliach im behá zvuk vŕzgajúceho snehu, vetrom ošľahaná tvár, lyžovačka a chutná horúca čokoláda pri tlejúcich polienkach v krbe. Natiahnuť si na nohy hrubé, vlnené ponožky, ktoré sú k spoločenskému oblečeniu neakceptovateľné a čítať si obľúbenú knihu. Alebo sa zababušiť do teplej štrikovanej deky, sledovať západ slnka a užívať si dlhé rozhovory s priateľmi a rodinou. Možnosť nabažiť sa pôžitku z prítomnosti, pokojnej atmosféry a dokonalej harmónie v hrejivom objatí milovaného človeka. Ide o maličkosti, ktoré spôsobujú pohodu a spokojnosť na duši. Toto všetko sa dá tiež nazvať dánskym slovom hygge. Takéto roztomilé zadanie pri návrhu kaviarne v škandinávskom štýle mali aj architekti z ateliéru Arkon. Vytvoriť jedinečné a originálne miesto na posedenie s priateľmi pri krbe, v príjemnom prostredí a užívať si krásu života. Ten pôžitok z blízkosti a nekonvenčnosti bytia sa im podaril výborne dotvoriť aj vďaka umeleckému stvárneniu stropu, pomocou aplikácie kaviarenského porcelánu. Skutočne čarovný priestor.

Cieľom bolo vytvoriť jedinečný a originálny interiér kaviarne v škandinávskom štýle podľa požiadaviek investorov s použitím modrej petrolejovej farby, dominujúcej v priestore. V novostavbe sme sa museli vyrovnať s konštrukciou stĺpa v strede dispozície, ktorý do nej výrazne vstupoval. Nadväzujúcimi prvkami sme priestor rozčlenili do viacerých zón s osobitým charakterom, ako napríklad intímny priestor s lavicovým sedením v kruhovom zálive, pohodlné sedenie pri bio krbe, ako aj stoličkové sedenie pozdĺž výkladového presklenia. Paraván prekrývajúci vstupy do WC vytvoril čítací kút, v predstavách investora slúžiaci ako jeho osobné miesto.  píšu architekti z Arkon

Arkon atelier - kaviareň Hygge

Kredit – www.arkonatelier.sk | @arkonatelier.sk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Najlepší genius loci je taký, keď zakomponovanie nábytku a moderných prvkov v interiéri ho zdvojnásobí. Takáto fajnotka sa podarila architektom z ateliérov Archholiks a Mimo architekti. Neboli potrebné žiadne benátske štuky, dekoratívne tapety ani betónové steny. Priestor ponúkol svojskú pravú tvár, ktorú architekti využili v dobrý prospech úspešného dizajnu zachovaním ošarpaných stien. Iste, nie je to každému srdcu blízke. Avšak pri vycibrenom doladení priestoru vzniklo bývanie ako stvorené pre mestský šťastný život. Nezabudnuteľná atmosféra s nánosom patiny plnej príbehov očarí takmer každého.

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

Priemyselný vzhľad interiérov je in už nejaký ten čas. Nie každý má to šťastie žiť v prestavanom starom sklade, ktorý je preplnený autentickými industriálnymi prvkami. Existujú však spôsoby, ako dať našim príbytkom zreteľne urbánnu formu.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť industriálny výraz, je použitie vhodných materiálov. Betón je jednoznačnou voľbou a v posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu používania betónu v interiéri. Mnohí dizajnéri používajú betón veľmi neočakávane a nezvyčajne. Zdá sa, že neexistuje nič, čo by sa nedalo pomocou tohto všestranného materiálu vyrobiť.

Betón je ťažkopádny a zároveň jemný. V interiéri hneď pritiahne pohľad a preto s ním treba pracovať pri návrhoch veľmi rafinovane. Jestvujú rôzne možnosti aplikácie a tie najúžasnejšie vznikajú už pri architektúre. Tak to bolo aj v prípade návrhu interiéru bytu od BMX Studio, kedy dizajnéri s betónovými stenami uvažovali počas prípravnej fázy projektu. Priznali surový betón po odstránení stavebného debnenia z nosných stien a voilà! Zopár plôch sa hneď nadizajnovalo samotným developerom. Doplnenie o prírodné materiály ako drevo a kontrastné farebné riešenie bol vskutku dobrý výber a čerešnička na minimalistickej mestskej torte.

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme