Denné archívy: 19. júna 2019

pavlech architekti & FullHouse Architecture- interiér zrubu

História zrubových stavieb siaha až do stredoveku, ku Vikingom. Konštrukcie boli dnešným jazykom ekologické, využíval sa lokálny materiál z ihličnatých stromov, predovšetkým z jedle. Komu by sa chcelo na chrbtoch vlastných či zvieracích premiestňovať tažké brvná na dlhé trate, všakže. Vodorovne vrstvené kmene stromov stavali na surovo, elektrické píly na opracovanie nepoznali. Sekerou obrobili ich konce na špicato, spájali tesárskym kolíkom, čím predišli vybočeniu kmeňov. Špáry medzi kmeňmi vypĺňali machovinou, drevom, alebo hlinou. Tí zámožnejší si v neskoršej dobe dopriali aj natiahnutie hlinenej mazaniny, ktorá sa v interiéroch zvykla bieliť či inak farebne upravovať. Strechy s veľkým previsom zamedzovali dopad priamych slnečných lúčov na konštrukciu. Dôvodom, prečo sa do dnešnej doby zachovalo len pár pôvodných zrubov, je ich primitívna konštrukcia bez základov, s udupanou hlinenou podlahou. V ostatnom polstoročí sa slávi veľký návrat k zrubovým stavbám. Nástupom nových materiálov a technológií zažívajú boom. Dnes sa predovšetkým stavajú zo smrekového dreva. Treba však poznamenať, že to vôbec nie je lacná investícia. Okrem toho, na tú romantiku zašlých čias sa žiada nájsť vhodný pozemok s uchvacujúcimi výhľadmi.

Architektom z ateliéru pavlech architekti v spolupráci s FullHouse Architecture sa podarilo vytvoriť zo zrubu čarovné miesto s funkčným interiérom. Jedna z výhod a zároveň nevýhod, s ktorou sa museli popasovať, je tradičný, predom definovaný výraz nosných stien v guľatinovej štruktúre. Architekti ich priznali a ponechali tak celkový charakter stavby. K ostatnému vnútornému priestoru pristupovali rozvážne a citlivo, keďže samotné guľatiny sú vskutku dominantný element.

Zadaním tohto projektu bolo navrhnúť interiér do čerstvo postaveného zrubu na Táloch. Chceli sme, aby už z návrhu bolo zrejmé, že sa nejedná o interiér rodinného domu, ale horskej chaty. – píšu architekti

pavlech architekti & FullHouse Architecture- interiér zrubu

Kredit – www.pavlecharchitekti.sk | @pavlecharchitekti |
https://fullhousearch.com/ | @fullhousearch.sk

Foto – @nora.jakub

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

A3UM ATELIÉR – interiér bytu

Pri návrhu interiéru bývania je zvykom, že dizajnér nahliadne do veľmi osobných až chúlostivých záležitostí svojho klienta. Zoznámi sa s počtami košieľ, spodného prádla, topánok, detí. Tiež zistí, koľko má klient priateľov, aké rituály praktizuje, ktorých susedov nemusí. Ako si holí nohy, kde hádže špinavé ponožky a mnoho ďalších intímností zo života. V privátnych projektoch to už tak chodí. Veď ako inak sa dá navrhnúť funkčný, na mieru šitý interiér, ak nepoznáme vnútorný svet užívateľa. Výber materiálov a farieb je samozrejmosťou. Prirodzene teda dizajnér spozná vkus či nevkus svojho zákazníka. Konečný výsledok je preto ovplyvnený mnohými faktormi. To, či sa interiér niekomu páči alebo nepáči, je čisto subjektívne. Len ťažko sa dá vizuálom niečo vytknúť z hľadiska všebecných formúl. Urobiť klienta spokojným je spojené s kumštom a skúsenosťami. Ak si dokáže dizajnér získať dôveru, potom je jednoduché do interiéru zapracovať vlastný rukopis. Slobodnejšie sa kreuje a celkový výsledok prináša po vyčerpávajúcom procese tvorby spokojnosť každému. Každý interiér má totiž príbeh. Niektoré veci dostávajú svojské prívlastky. Pomenovania, ktoré v nás zanechávajú emóciu aj po skončení projektu. Architekti z A3um Ateliéru použili v interiéri vlastné dizajnové riešenia, ktoré sú pre ich tvorbu charakteristické. Kruhové výrezy namiesto úchytiek sa objavujú aj na iných prvkoch ako skrinkách. Diery na akustickom obraze v dennej časti plnia funkciu kanálov pre absorbáciu a difúziu zvuku. Tento drobný detail zjednotí všetky atypové prvky. Je to jednoduché, funkčné a efektné. Celý interiér pôsobí veľmi ľudsky, teplo a príjemne. Skvelá harmonická práca dizajnérov.

Snažili sme sa vytvoriť svetlý a nadčasový interiér v protiklade k materiálovo chladnému domu a málo svetlému bytu. K výsledku prispel aj prístup investora, ktorý mal zmysel pre experiment a kvalitu. Dlho sme hľadali atypické svietidlá, ktoré by tento monochromatický priestor oživili. Mali sme o nich vlastnú predstavu a finančný limit. Keď sme žiadne vyhovujúce obom požiadavkám nenašli, zhotovili sme si vlastné.

A3UM ATELIÉR

Kredit: http://www.a3um-atelier.sk/

Foto: Laura Witteková

Refs: svietidlá Mia Čopíková | https://www.pluska.sk/ipeknebyvanie/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme