Tag interiéru: rytmické prvky

FURNICOOLTURE – rekonštrukcia interiéru stanice Skalnaté Pleso

Lomnický štít je druhý najvyšší a najnavštevovanejší vrch Vysokých Tatier. Prístup na štít je možný visutou kyvadlovou lanovkou, ktorá bola vybudovaná v 30. rokoch 20. storočia. V tom období predstavovala svetový unikát a technický zázrak. Bola najdlhšou na svete, takmer 6km, prekonávala najväčšiu relatívnu výšku, zhruba 1730m, a mala najväčšie rozpätie stožiarov. Na projektovaní nástupných staníc sa podielal architekt Dušan Jurkovič. Boli to jeho posledné väčšie diela, v čase ich výstavby mal 70 rokov. Nebol však spokojný s finálnou podobou. Realizátor zmenil projekt v prospech zakomponovania prevádzok cestovného ruchu, čo narušilo Jurkovičovu architektonickú myšlienku. Tá definovala stanice ako výhradne technické, s jedinou funkciou – premávka lanovky. V súčasnosti má interiér nástupnej stanice Skalnaté Pleso nový, moderný šat. Dizajnéri zo štúdia Furnicoolture sa pri tvorbe isto inšpirovali Tatrami. Lomené plochy stien evokujú štíty hôr a rytmicky sa týčia do priestoru. Prvotný návrh uvažoval so zemitou farbou trojrozmerných, polygonálnych stien, ale realizácia v čiernej dodala interiéru mysticitu, silu a vážnosť, atribúty, akými hory nespochybniteľne disponujú. Veľmi vydarená myšlienka, Jurkovič by bol isto spokojný.

FURNICOOLTURE

Kredit – www.furnicoolture.com | @furnicoolture v spolupráci s Ing. arch. Lukášom Sečkom a Ing. arch. Igorom Czielom

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme