INSAID AWARDS 2020 SHORTLIST – Obchod

SUCHÁNEK, ARCHITEKTONICKÁ KANCELÁRIA | GASTRO PASÁŽ
GASTRO PASÁŽ | Mesto
Autori | Pavel Suchánek
Spoluautori | Ivan Nemeth, Michal Suchánek, Irakli Kakhadze
Firma, ateliér | Suchánek, Architektonická kancelária | http://www.psarch.sk
Foto | Bedrich Schreiber

Autorský popis | Myšlienka nového food courtu vznikla z veľkých zmien na trhu na ktoré bolo treba reagovať. Predovšetkým je to odchod veľkého hypermarketu a nedostačujúca kapacita starého food courtu. Vychádzali sme z predpokladu že, tradičné food courty s jednoduchými reštauračnými jednotkami a centrálnym priestorom na sedenie poskytujú neosobný, hlučný a nudný zážitok. Dalším východiskovým bodom bola ambícia aby sa obchodné centrum sa stalo miestom, kde budú ľudia tráviť svoje voľné chvíle a naplnia si svoje voľno časové aktivity a potreby.

Pozícia novej gastro pasáže vzišla z niekoľkých vyhľadávacích štúdii medzi 2014 a 2016 a nasledovala vyzvaná architektonická súťaž v prvej polovici 2016. Úžitková plocha novej gastro pasáže je približne 3 krát väčšia ako starý food court. Nová poloha v sebe skrýva niekoľko nevýhod, ktoré bolo treba zohľadniť pri návrhu. Je to najmä prístup z bočnej “servisovej” uličky a chýbajúca dvojpodlažná presklená fasáda orientovaná do parku. Priestor k dispozícii je 72 metrov hlboký, 24 m široký a 12m vysoký. Hĺbka priestoru bola azda najväčšia výzva. Veľký objem poskytoval veľké príležitosti.

Projekt začína výkričníkom. Pre orientáciu a identifikáciu sme umiestnili na hranicu obchodnej uličky skulpturálny objekt “UFO”, ktoré je viditeľný z diaľkových pohľadov. Stredová komunikačná os vťahuje návštevníkov dovnútra a pozýva ich objavovať zámerne nečitateľný priestor. Po ľavej strane lavica s kaskádovým kvetináčom a vpravo tribúna ktorá vyúsťuje do exteriérovej terasy, ktorá ponúka výhľad na Galvániho ulicu. Tribúna svojim tvarovaním vytvára perspektívnu skratku, ktorá približuje zadné priestory a vnímanie inak príliš dlhého priestoru. Naproti veľkolepej tribúne sa nachádza menšia tribúna vklinená medzi dve reštauračné jednotky.

Velká pozornosť bola venovaná zónam na sedenie. Každá z nich má individuálne materiálové, priestorové a nábytkové spracovanie s dôrazom na príjemné a prírodné povrchy a priaznivé akustické prostredie.

Gastro Pasáž ponúka nevšedný a unikátny priestorový zážitok. Na prvý pohľad nie celkom čitateľný priestor v sebe skrýva materiálové variácie, rôznorodé priestory a výhľady.

Miest na sedenie: 755
Celková úžitková plocha Gastro pasáže: 10 672 m2
Nájomné F&B jednotky: 18

SVETELNESTROPY.SK | LIGHT SQUARE

LIGHT SQUARE | Mesto
Autori | Mgr. art. Peter Kuliffay
Spoluautori | Mgr. art. Peter Kuliffay, Ing. Róbert Naništa, Ing. Zlatko Balaš, Mgr. art. Katarína Bako, Ing. arch. Roman Merkl
Firma, ateliér | Svetelnestropy.sk | http://www.svetelnestropy.sk
Foto | Mgr. art. Katarína Bako

Autorský popis | Koncept priestoru štúdia komfortného osvetlenia v sebe spája praktickú modulovateľnoť, ktorá je užitočná pri prezentácii a aktualizácii potrfólia ponúkaných produktov ako aj pre vizuálne silný a zapamätateľný raster priestoru. Toto prepojenie sme našli pri navrhovaní, v základnom stavebnom a vizuálnom prvku - štvorci/kocke. Komódové kompozície z kociek po obvode slúžia ako úložné priestory.

ALEXY & ALEXY S.R.O. | ČERPACIA STANICA SLOVNAFT

ČERPACIA STANICA SLOVNAFT | Mesto
Autori | ALEXY&ALEXY architekti: Andrej Alexy, Martin Bujna, Štefan Rafanides
Spoluautori | Viktor Kasala
Firma, ateliér | ALEXY & ALEXY S.R.O. | http://www.alexyandalexy.sk
Foto | Soňa Sadloňová

Autorský popis | projekt interiéru 09/2016
ukončenie realizácie 04/2017
investor SLOVNAFT a.s.
autori interiéru ALEXY&ALEXY architekti:
Andrej Alexy
Martin Bujna
Štefan Rafanides
spolupráca Viktor Kasala
foto Soňa Sadloňová

Čerpacia stanica veľkej petrochemickej spoločnosti. Téma, ktorá sa väčšinou točí okolo korporátneho dizajnmanuálu. Toto je však výnimka. V architektonickom, ale aj interiérovom riešení nie je nič, čo by sa predtým vyskytlo na ktorejkoľvek inej čerpacej stanici pod hlavičkou Slovnaftu. Čerpacia stanica sa mala maximálne odlišovať od zaužívaných modelov a do lokality priniesť vizuálne aj prevádzkové osvieženie s radom inovácií.

Súťaž
Začiatkom roka 2013 sa uskutočnila vyzvaná architektonická súťaž, do ktorej sa zapojilo 30 účastníkov. Vyhral ju návrh ateliéru ALEXY & ALEXY, ktorému dominovalo dynamické zastrešenie v tvare parabolického hyperboloidu. Priznaná oceľová rámová priehradová konštrukcia je spomienkou na bývalú industriálnu zónu.

Kiosk
Box štvorcového pôdorysu (16 x 16 m, plocha cca 241 m2) so zaoblenými rohmi a tieniacimi lamelami odkazuje na funkcionalistické pumpy. Obsahuje pokladne, kaviareň a drobný predaj, WC pre návštevníkov a zázemie pre zamestnancov. Priestor je natočený tak, aby umožnil výhľad na membránovú kupolu. Strecha je vegetačná, čo zlepšuje teplotechnické vlastnosti.

Vnútro
Čierno-sivo-biela farebnosť doplnená detailmi so svetlými drevenými povrchmi nadväzuje na celkové poňatie exteriéru. Interiér je silne individualizovaný s radom atypických prvkov, ako sú napr. kruhové gondoly s tovarom či hlavný pult z odolného kerrocku s podsvietením, ktoré zdôrazňuje proporčné vnímanie. Hygienické zázemie presvetľuje denné svetlo zo svetlovodov, „zelenú“ atmosféru dotvárajú horizontálne machové steny.

Funkcie
Okrem natankovania sa tu dá nakúpiť, občerstviť, zregenerovať sily, zabaviť deti, ale aj absolvovať pracovný míting. Na tento účel je pripravený prenajímateľný rokovací salónik.

Technológie
Vykurovanie je na báze tepelných čerpadiel. Všetky technológie sú integrované a riadené cez inteligentný systém merania a regulácie. A mnohé sú na dosah ruky - prístup na internet vo forme Wi-Fi je v podobe rozhraní zabudovaných do barových pultov, samozrejmosťou je konvenčné, ale aj bezdrôtové nabíjanie mobilov. Káva sa dá objednať priamo od čerpacieho stojana a špecialitou sú aj boxy na umývanie štvornohých priateľov.

Všetky projekty v kategórii Obchod

SIEBERT TALAŠ SPOL. S R.O. | PREDAJŇA S MÓDOU ALIZÉ
PREDAJŇA S MÓDOU ALIZÉ | Mesto
Autori | Richard Kráľovič, Matej Siebert, Roman Talaš
Spoluautori | Zuzana Vráblová
Firma, ateliér | Siebert Talaš spol. s r.o. | http://www.sieberttalas.com
Foto | Pedro Pegenaute

Autorský popis | Nové priestory predajne s módou Alizé vznikli spojením troch pôvodných predajní do jedného väčšieho celku o spoločnej ploche 690 m2.

Nebolo cieľom vytvoriť predizajnovaný priestor konkurujúci odevom, či ďalší zo štandardných riešení uzavretých do seba, ale skôr taký, ktorý by návštevníka nenásilne pritiahol dovnútra a zároveň komunikoval i s externým priestorom galérie, priestor dôstojný, inšpirujúci, ktorý je pozadím alebo kulisou pre vystavovaný tovar známych značiek.

Koncept je zjednodušene o kombinácii a súslednosti vzájomne poprepájaných jemne artikulovaných abstraktných portálov. Tieto „výklady“ slúžia na vytvorenie pohodlnejšieho a intímnejšieho priestoru pre návštevníkov pri výbere tovaru, pričom zároveň poskytujú možnosť vytvorenia odčlenených priestorov patriacim tej ktorej módnej značke. Ponúkajú však i zaujímavé kontinuálne priehľady naprieč obchodnou plochou.

Ľahkosť výrazu, racionálnosť, flexibilita a čistý dizajn sú základom celkovej dispozície, kde sa dosiahlo rozumným rozmiestnením portálov prirodzené zónovanie na dámske, pánske a detské oddelenie.

Modul / priestor v priestore/ je sprístupnený, podľa potreby, z jednej či viacerých strán. Pri menšom počte otvorených strán je komornejším priestorom, pri väčšom počte otvorení zasa umožňuje rôzny pohyb v rámci predajne.

Pre zachovanie identity a čitateľnosti interiéru je modul je vo svojej šírkovej dimenzii bočných stien navrhnutý spôsobom, ktorý umožňuje vytvorenie dostatočne hlbokej niky na vloženie vešiakovej konštrukcie bez toho, aby následne táto – po zavesení šiat na vešiaky, do priestoru "prečnievala". Kvôli zlepšeniu priestorového efektu sú niektoré z vnútorných strán portálov vybavené zrkadlom so snahou o jednotné spracovanie konštrukčného detailu ukotvenia vešania ako pri „otvorených“ vešaniach.

Z pohľadu použitia materiálov, ide o kombináciu jemných, prírodných materiálov ako dubové parkety kladených do rybinovej skladby, bielej fólie Polyrey a Cuivre Brosé na DTD dosky a jednotne zladených kovových prvkov vešiakových tyčí a konzol opatrených čiernou polomatnou komaxitovou farbou.
Na ploche steny za pokladničným pultom celkovú atmosféru dotvára umelecké dielo - textilný obraz o ploche 40 m2 spracovaný v umelom flise kombináciou rôznych farieb.

Detaily uchytení všetkých viditeľných konštrukcií ako sú police, vešiakové tyče, či všetky otváravé časti sú navrhnuté ako skryté, pri zachovaní zvýšených požiadaviek na nosnosť.

Miesto realizácie: Obchodné centrum Eurovea Bratislava, realizácia máj 2015
Fotografie: Pedro Pegenaute (ES) http://www.pedropegenaute.es/
Web stránky: www.sieberttalas.com; www.rkralovic.com