Prezeráte kategóriu: Byty a rodinné domy

Prezrite si tvorbu bytových interiérov

Byty

Chcete vidieť všetky realizácie slovenských interiérov?

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Najlepší genius loci je taký, keď zakomponovanie nábytku a moderných prvkov v interiéri ho zdvojnásobí. Takáto fajnotka sa podarila architektom z ateliérov Archholiks a Mimo architekti. Neboli potrebné žiadne benátske štuky, dekoratívne tapety ani betónové steny. Priestor ponúkol svojskú pravú tvár, ktorú architekti využili v dobrý prospech úspešného dizajnu zachovaním ošarpaných stien. Iste, nie je to každému srdcu blízke. Avšak pri vycibrenom doladení priestoru vzniklo bývanie ako stvorené pre mestský šťastný život. Nezabudnuteľná atmosféra s nánosom patiny plnej príbehov očarí takmer každého.

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

Priemyselný vzhľad interiérov je in už nejaký ten čas. Nie každý má to šťastie žiť v prestavanom starom sklade, ktorý je preplnený autentickými industriálnymi prvkami. Existujú však spôsoby, ako dať našim príbytkom zreteľne urbánnu formu.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť industriálny výraz, je použitie vhodných materiálov. Betón je jednoznačnou voľbou a v posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu používania betónu v interiéri. Mnohí dizajnéri používajú betón veľmi neočakávane a nezvyčajne. Zdá sa, že neexistuje nič, čo by sa nedalo pomocou tohto všestranného materiálu vyrobiť.

Betón je ťažkopádny a zároveň jemný. V interiéri hneď pritiahne pohľad a preto s ním treba pracovať pri návrhoch veľmi rafinovane. Jestvujú rôzne možnosti aplikácie a tie najúžasnejšie vznikajú už pri architektúre. Tak to bolo aj v prípade návrhu interiéru bytu od BMX Studio, kedy dizajnéri s betónovými stenami uvažovali počas prípravnej fázy projektu. Priznali surový betón po odstránení stavebného debnenia z nosných stien a voilà! Zopár plôch sa hneď nadizajnovalo samotným developerom. Doplnenie o prírodné materiály ako drevo a kontrastné farebné riešenie bol vskutku dobrý výber a čerešnička na minimalistickej mestskej torte.

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Ateliér HAUS – interiér bytu

Keď architekti majú vlastnú stolársku dielňu, nie je o čom. Pre klienta je to dva v jednom, zároveň však istá výhra. Všetky detaily sú dôkladne premyslené, všetky navrhované atypické prvky zrealizovateľné. Bez obmedzenia. Občas sa totiž stáva, že v bežných, hlavne mladých, architektonických kanceláriách a dizajnérskych štúdiách papier znesie všetko. Neznalosť rozmerov materiálov, ich vlastností, spojov, podporných konštrukcií, možností spracovania, opracovania hrán a plôch prináša pri realizácii dodatočné kompromisy. V tomto ateliéri sa to určite nestane. Stolárska práca je kumšt a v skĺbení dizajnérskym umením vytvára malú nekonvenčnú dokonalosť. Vivat fúzia!

Jednoizbový byt sme dispozične zmenili na dvojizbový byt pre mladý pár. Rekonštrukciu bytu realizovala dielňa  HAUS. Všetky použité materiály v byte sú pravdivé, nie sú imitáciou. Predsieň a kúpeľňu oddeľuje tenká drevená stena. Podlaha je v týchto obslužných priestoroch jednoliata betónová. Medzi spálňou a kúpeľňou sme navrhli murovanú stenu zo starých tehál natretých na bielo. Čelo drevenej postele tvorí stena obložená dubovou dýhou od podlahy po strop. Pracovná kuchynská doska je odliata na mieste z betónu. Všetky drevené povrchy v byte sú ošetrené zmesou prírodných voskov a olejov. píšu ateliér HAUS

Atelier Haus - interiér bytu

Kredit: https://atelierhaus.sk/ | @atelierhaus.sk

Foto: Miroslav Sestina | @mirosestina

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

pavlech architekti & FullHouse Architecture- interiér zrubu

História zrubových stavieb siaha až do stredoveku, ku Vikingom. Konštrukcie boli dnešným jazykom ekologické, využíval sa lokálny materiál z ihličnatých stromov, predovšetkým z jedle. Komu by sa chcelo na chrbtoch vlastných či zvieracích premiestňovať tažké brvná na dlhé trate, všakže. Vodorovne vrstvené kmene stromov stavali na surovo, elektrické píly na opracovanie nepoznali. Sekerou obrobili ich konce na špicato, spájali tesárskym kolíkom, čím predišli vybočeniu kmeňov. Špáry medzi kmeňmi vypĺňali machovinou, drevom, alebo hlinou. Tí zámožnejší si v neskoršej dobe dopriali aj natiahnutie hlinenej mazaniny, ktorá sa v interiéroch zvykla bieliť či inak farebne upravovať. Strechy s veľkým previsom zamedzovali dopad priamych slnečných lúčov na konštrukciu. Dôvodom, prečo sa do dnešnej doby zachovalo len pár pôvodných zrubov, je ich primitívna konštrukcia bez základov, s udupanou hlinenou podlahou. V ostatnom polstoročí sa slávi veľký návrat k zrubovým stavbám. Nástupom nových materiálov a technológií zažívajú boom. Dnes sa predovšetkým stavajú zo smrekového dreva. Treba však poznamenať, že to vôbec nie je lacná investícia. Okrem toho, na tú romantiku zašlých čias sa žiada nájsť vhodný pozemok s uchvacujúcimi výhľadmi.

Architektom z ateliéru pavlech architekti v spolupráci s FullHouse Architecture sa podarilo vytvoriť zo zrubu čarovné miesto s funkčným interiérom. Jedna z výhod a zároveň nevýhod, s ktorou sa museli popasovať, je tradičný, predom definovaný výraz nosných stien v guľatinovej štruktúre. Architekti ich priznali a ponechali tak celkový charakter stavby. K ostatnému vnútornému priestoru pristupovali rozvážne a citlivo, keďže samotné guľatiny sú vskutku dominantný element.

Zadaním tohto projektu bolo navrhnúť interiér do čerstvo postaveného zrubu na Táloch. Chceli sme, aby už z návrhu bolo zrejmé, že sa nejedná o interiér rodinného domu, ale horskej chaty. – píšu architekti

pavlech architekti & FullHouse Architecture- interiér zrubu

Kredit – www.pavlecharchitekti.sk | @pavlecharchitekti |
https://fullhousearch.com/ | @fullhousearch.sk

Foto – @nora.jakub

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

A3UM ATELIÉR – interiér bytu

Pri návrhu interiéru bývania je zvykom, že dizajnér nahliadne do veľmi osobných až chúlostivých záležitostí svojho klienta. Zoznámi sa s počtami košieľ, spodného prádla, topánok, detí. Tiež zistí, koľko má klient priateľov, aké rituály praktizuje, ktorých susedov nemusí. Ako si holí nohy, kde hádže špinavé ponožky a mnoho ďalších intímností zo života. V privátnych projektoch to už tak chodí. Veď ako inak sa dá navrhnúť funkčný, na mieru šitý interiér, ak nepoznáme vnútorný svet užívateľa. Výber materiálov a farieb je samozrejmosťou. Prirodzene teda dizajnér spozná vkus či nevkus svojho zákazníka. Konečný výsledok je preto ovplyvnený mnohými faktormi. To, či sa interiér niekomu páči alebo nepáči, je čisto subjektívne. Len ťažko sa dá vizuálom niečo vytknúť z hľadiska všebecných formúl. Urobiť klienta spokojným je spojené s kumštom a skúsenosťami. Ak si dokáže dizajnér získať dôveru, potom je jednoduché do interiéru zapracovať vlastný rukopis. Slobodnejšie sa kreuje a celkový výsledok prináša po vyčerpávajúcom procese tvorby spokojnosť každému. Každý interiér má totiž príbeh. Niektoré veci dostávajú svojské prívlastky. Pomenovania, ktoré v nás zanechávajú emóciu aj po skončení projektu. Architekti z A3um Ateliéru použili v interiéri vlastné dizajnové riešenia, ktoré sú pre ich tvorbu charakteristické. Kruhové výrezy namiesto úchytiek sa objavujú aj na iných prvkoch ako skrinkách. Diery na akustickom obraze v dennej časti plnia funkciu kanálov pre absorbáciu a difúziu zvuku. Tento drobný detail zjednotí všetky atypové prvky. Je to jednoduché, funkčné a efektné. Celý interiér pôsobí veľmi ľudsky, teplo a príjemne. Skvelá harmonická práca dizajnérov.

Snažili sme sa vytvoriť svetlý a nadčasový interiér v protiklade k materiálovo chladnému domu a málo svetlému bytu. K výsledku prispel aj prístup investora, ktorý mal zmysel pre experiment a kvalitu. Dlho sme hľadali atypické svietidlá, ktoré by tento monochromatický priestor oživili. Mali sme o nich vlastnú predstavu a finančný limit. Keď sme žiadne vyhovujúce obom požiadavkám nenašli, zhotovili sme si vlastné.

A3UM ATELIÉR

Kredit: http://www.a3um-atelier.sk/

Foto: Laura Witteková

Refs: svietidlá Mia Čopíková | https://www.pluska.sk/ipeknebyvanie/

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

MUUR štúdio – interiér rodinného domu

Charakteristickou črtou projektu rodinného domu je, že má dve základné úrovne, do ktorých klient priamo vstupuje. Jednou je architektúra domu, druhou interiér. Prístupov, ako sa dopracovať k dobrému výsledku je viac. Tie dva základné princípy veľmi pekne zhrnul ostrieľaný a vetrom ošľahaný francúzsky dizajnér Philippe Starck, keď povedal „…here is your house and now try to live in…“ Dizajn teda môže byť smerovaný zvonka dnu, alebo naopak zvnútra dnu. Prístup si volí architekt, faktom však je, že na dom sa pozerajú najmä susedia, majiteľ žije v jeho interiéri. Na dobrý projekt sa preto nedá pozerať iba cez architektúru. Skúsenosti u nás sú také, že pri príliš veľkom dôraze na to, čo je vonku, už neostáva dosť energie na vnútro. Konečný výsledok a kvalitu klient ocení až keď začne v dome bývať. Štúdio MUUR si tieto vzťahy jasne uvedomuje a tak je to správne.

Návrh interiéru rodinného domu pre mladú 5 člennú rodinu vychádza zo známej potreby praktického miesta pre život malých detí a ich rozlietaných rodičov. Predstavou klienta bol nadčasový vizuálne neutrálny priestor s prírodnými motívmi bez módnych výstrelkov, ktoré by sa po krátkom čase morálne opotrebovali. Obývačka-otvorený priestor v obývačke bude slúžiť i ako herňa pre deti, zároveň by mal byť príjemným priestorom pre stretávanie sa celej rodiny. Kuchyňa je pri malých deťoch dôležité miesto. Nachádza sa v strede denného priestoru a napriek nutnej striktnej funkčnosti ju použité materiály a dekory plne začleňujú do kompaktného interiéru. Podlaha je ako topánky – musí byť kvalitná a trvácna, preto sme použili vinylovú podlahu, ktorá znesie aj hrubšie zaobchádzanie, je odolná voči vode, tlmí vibrácie a je dobre prehriateľná podlahovým vykurovaním. Spálňa ako oáza pokoja – nerušivá farebnosť a veľa mäkkých textilných povrchov zaručujú, že ani ranné detské návštevy neprídu k úrazu. písu: @studiomuur

MUUR štúdio

Kredit: http://www.muur.sk/ | @studiomuur

Foto: David Trčka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BEEF – Penthouse V

Ateliér BEEF bol v roku 2004 založený Radom Buzinkayom a Andrejom Ferenčíkom. Už názov ateliéru predurčuje, aký vizuálny efekt môžeš čakať. Beef, v preklade hovädzina, symbolizuje silu, svaly, objem, pevnosť či moc. Odhliadnuc od gender ideológie, v ich tvorbe isto cítiť mužský element. Žeby muskulárne interiéry? Preferujú skutočné a trvácne materiály a nadčasový pohľad na interiéry je prirodzenou súčasťou ich tvorby. Úplne zážitková kreativita.

Penthouse s jedinečným výhľadom na rakúske lužné lesy pozdĺž Dunaja a inak „nedostupný“ ostrov Sihoť. Nachádza sa na najvyššom podlaží jedného z prvých porevolučných developérskych projektov nazývaného kvôli svojmu pôdorysnému tvaru „Butterfly“. Pôvodne diagonálne radenú dispozíciu päťizbového bytu sme úplne „vyčistili“ až na obvodové steny a nosné stĺpy v strede, aby tak vznikol priestranný „Loft“ s presvetlením na tri svetové strany. V tomto priestore sú vložené iba dva masívne objekty s otvorenou kúpeľňou, WC a šatníkom. Ani jeden nezasahuje k obvodovým stenám, vďaka čomu môže svetlo nerušene plynúť všade naokolo. – píšu BEEF Architekti

BEEF

Kredit – @beefarchitekti | www.beef.sk

Foto – Jakub Dvořák

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

TOITO ARCHITEKTI – interiér Byt S

V tvorbe ateliéru @toito.architekti sme zvyknutí na jasnú profilovanosť finálneho vzhľadu interiérov. Ak po nich siahneš, vieš presne, čo chceš. Ich interiéry sú špecifické, a treba povedať, že nie sú vhodné pre každého klienta. Architekti sa pohrávajú s odstraňovaním vrstiev až na konštrukciu a ponechávajú odhalené, neupravené steny a stropy, z ktorých cítiť autentičnosť. Preferované materiály sú zväčša konštrukčného charakteru, pôsobia hrubo a neopracovane. Interiéry sú však vždy navrhnuté v premyslenej dispozícii s prekvapivými zákutiami a doplnené o vtipné detaily, monochromatické farby a drevené plochy.

Nová dispozícia má preplávajúcu dennú časť s komplikovanou pôdorysnou stopou. Vstup, hygiena, kuchyňa a pracovňa sú v strede, jedáleň a TV miestnosť po stranách. Radenie funkcií miestností tak vytvára živé centrum. Izby sú vyčlenené šatníkmi s nadsvetlíkmi. Tie násobia denné svetlo, no ponechávajú súkromie v spálňach. – píšu TOITO ARCHITEKTI

TOITO ARCHITEKTI

Kredit – www.toito.sk

Foto – Katarína Príkopská

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Martin Skoček – Byt L10

Rekonštrukcia interiéru bytu v dome z medzivojnového obdobia je isto výzvou. Nikdy nevieš, čo skrývajú stropy, steny a podlahy. Urobíš návrh, krásne obrázky a realizácia môže začať. Ups, zrazu sa to sype, prehýba či padá. Martin Skoček však svoj projekt zvládol bravúrne. Nechal zrepasovať skryté, obnovil zastaralé, pridal novotvary a navrstvil materiály. Symbióza rôznych nových prvkov a elementov je excelentná, otvára priestor a okolité plochy novým možnostiam. Aplikácia nerezovej ocele na kuchynskej linke, zrkadlovej plochy na monolite a zariadenie retro solitairmi vytvára dokonalú harmóniu. Genius loci je skvelý a bývanie v centre mesta jedinečné.

Martin Skoček

Kredit – www.martinskocek.sk

Foto – Paťo Safko

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

GRAU – Flat M13

Interiérov, ktoré dýchajú človečinou, je v súčasnosti ako šafránu. Rekonštrukcia tohto bytu je peknou ukážkou, ako sa to dá. Autori Andrej Olah a Filip Marčák z ateliéru GRAU nielen aplikovali prírodné udržateľné materiály, ale do interiéru vtipne vsadili zaujímavé solitairy, dekorácie a umenie. Minimalistické línie tak dopĺňajú interiérové prvky, ktoré odkazujú na 70. roky minulého storočia, kedy bol dom postavený.

Štvorizbový byt sa nachádza na prízemí rodinného domu zo sedemdesiatych rokov. Aktuálna prestavba znamenala výraznú zmenu pôvodnej dispozície. Pôvodne uzatvorený byt sme prepojili so záhradou znížením parapetov okien až na úroveň podlahy.

Centrálnym prvkom bytu je kuchyňa, za ktorú je vložená hygiena. Farebnosť bytu je postavená na poctivej materialite základných prvkov – bielej farby stien, dubovej podlahy, jaseňovej dyhy vloženej steny a zelenej farby kuchynskej linky. – píšu autori z GRAU

GRAU

Kredit – http://grau.sk/

Foto – @nora.jakub

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme