Kategória Privátny interiér

RICHARD KRÁĽOVIČ ARCHITEKTI | RODINNÝ DOM LEVOČA, REKONŠTRUKCIA
RODINNÝ DOM LEVOČA, REKONŠTRUKCIA | Mesto
Autori | Richard Kráľovič
Spoluautori | Zuzana Kráľovičová
Firma, ateliér | Richard Kráľovič architekti | http://www.rkralovic.com
Foto | Peter Čintalan (DYNAMEETstudio)

Autorský popis | Pôvodne starší dom s úpravami v 19. a 20. storočí, sa nachádza priamo v historickom centre mesta Levoča, “za hradbami”.
"Keď som na začiatku tento dom kúpil, nebol som z neho veľmi nadšený," spomína investor. "Mala to byť skôr rozumná investícia". Posledné využívanie objektu ako jedáleň i zanedbanie údržby sa podpísali pod biednu vizáž; pod ňou sa však ukrývali mnohé hodnotné vrstvy, ktoré sa návrhom a postupnou realizáciou poodhaľovali.
Zadaním bol návrat k pôvodnej obytnej funkcii, zmena dispozičného riešenia, nahradenie nevyužitého pôjdu vstavbou obytného podkrovia s kompletnou výmenou strešnej krovovej konštrukcie a vytvorením nových prvkov - západnej terasy a vikiera na severnej strane, rekonštrukcia fasády a sanácia pivničných múrov s následným odhalením nádherných zaklenutých pivničných priestorov. To všetko s cieľom dať domu opäť dušu a vytvoriť atmosféru pre pulzujúci rodinný život. Predložený návrh sa líšil od majiteľových pôvodných predstáv, no dokázal obslúžiť želané funkcie oveľa lepšie.
Priestory nadobudli veľkorysý charakter a v súlade s integritou pôvodnej historickej stavby majú zmysluplné prepojenie a sú postavené na otvorenom a komunikatívnom princípe . Vstup do domu, umiestnený v jeho strede, nadväzuje na predsieň so schodiskom; ďalej pokračuje cez veľkú obývaciu izbu otočenú do záhrady a chodbu umiestnenú pozdĺž slepého múru susediaceho s vedľajším domom; cez kuchyňu sa vracia spať do predsiene. Na prízemí okrem toho našli svoje miesto ešte dve ďalšie izby a veľká kúpeľňa s netypickou orientáciou priamo do ulice. Podkrovie tvorí privátna zóna – spálňa, dve detské izby a kúpeľňa.
Synergia historického a nového sa prejavila aj v citlivom spracovaní starších, zdanlivo nepotrebných častí. Nové uplatnenie našli zostarnuté drevené hranoly zbúraného krovu, tehly - "pôjdovky" ako dlažba do časti pivnice, či fragment historického nápisu, ktorý bol zabudovaný do steny v kuchyni. Všetko je súčasťou starého príbehu domu, ako architekt zasa týmito úpravami prispievate k jeho pokračujúcej histórii.
Interiérové riešenie je účelné a prívetivé. Jemne zladené akordy farieb doznievajú na dizajnérskych svietidlách; pomyselné srdce domu - kuchyňa si užíva stropné osvetlenie dopadajúce cez svetlík "pretínajúci" podkrovie ako umelecká inštalácia "light artu"; vstavané šatníkové skrine v matnom laku integrujú vo svojom telese obloženie dverí; alebo "prešmyčka živlov", keď sa v nike kuchynskej steny - pôvodne kozub, ocitá miesto ohňa voda v akváriu.
Podobne ako v minulosti sa použili miestne tradičné materiály, všetok nábytok a atypické prvky sú riešené na mieru miestnymi remeselníkmi od masívnych dverí až po detail kľučiek, madiel či kováčskych detailov.

Úžitková plocha 356 m2

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme