Mesačné archívy: jún 2019

Michal Seman architekt – interiér tatranského bytu

Sú požiadavky klienta sväté? Je treba do bodky naplniť jeho predstavy? Kde je hranica? Nuž, to sú otázky, ktoré si každý dizajnér musí zodpovedať sám. Aj v prístupe profesionála sa však dá nájsť extrém. Jedným z nich je dovoliť zrealizovať klientský nezmysel, len aby sa nakoniec o ňom sám presvedčil. Tým druhým je tresknúť výkresmi po stole, otočiť sa na opätku s tým, aby si klient zohnal študenta, ktorý bude iste ochotný podobné čertoviny kresliť. Ďalším môže byť vyhovoriť sa na zlomenú očnú kosť a nenápadne podsunúť ‚istý projekt‘ konkurencii. Akýkoľvek extrém je však príliš jednoduchý. Konzervatívny spôsob je náročnejší – ide pri ňom totiž o trpezlivosť, nervy, čas a nakoniec aj o peniaze. Taká je práca pre ľudí. Každý, kto chce robiť kvalitný dizajn, nech by mal byť akokoľvek svojský, musí poznať úskalia konzervatívneho prístupu. Ten spočíva v tom, že klienta je treba počúvať v každom počasí. Trik geniálneho dizajnéra je urobiť veci podľa seba s tým, aby si klient jeho pohľad vzal za svoj. Táto schopnosť prichádza vekom a skúsenosťami. Ak zlyhajú všetky konzervatívne, pro-klientské spôsoby, potom už môže prísť na rad aj extrém. Sú však aj krásne príklady profesionálneho extrémizmu: Raz v noci, počas krutej búrky, zavolal klient veľmi známemu architektovi a sťažoval sa, že vo vile mu zo stropu kvapká voda rovno na jeho drahý stôl. Nech okamžite príde. A skutočne. Do hodiny stáli pri vile štyria chlapi. Poslal ich architekt, aby mohutný stôl posunuli.
Aj v interiéri tatranského bytu v štýle sedliackeho minimalizmu badať náznaky slušného príbehu. Oplatí sa pozrieť si ho pozorne.

Michal Seman - tatranský byt

Kredit: http://www.mseman.sk/ | @seman_architekti

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Archstyl – rekonštrukcia interiéru bytu

Sem-tam po internetoch pláva slovné spojenie ‚čistý interiér‘. Vtedy je žiadúce sa autora spýtať, čo tým pojmom myslí. Je interiéru poskytovaná opatera a hýčkanie vo forme denno-denného upratovania? Je bez finančných dlhov? Prešiel interiér odvykačkou, abstinuje a má jasnú myseľ? Čistý ako rýdzi, s ničím nepomiešaný? Žije sa v ňom mravne v súlade s desatoro? Nuž, domnienka je, že autor uvažoval o vizuálnej forme interiéru. Možno minimalistickej. Inšpirácia pre vizuálne čistý interiér mohla prísť z japonského, päťstoročného Zen budhistického učenia, od amerického umelca Donalda Judda alebo nemeckého architekta Ludwiga Mies van der Rohe. Ktovie. Platí však niekoľko zásad.

Výber z neutrálnej palety farieb.

Selekcia nadčasových kúskov.

Možnosť úprav v interiéri.

Použitie textúry.

Klasické línie.

Čím viac svetla, tým lepšie.

Zútulniť interiér textilom.

Obložené steny panelmi.

Monochromatické obrazy.

Interiérová zeleň.

Architekti z ateliéru Archstyl napĺňajú všetky predpoklady na to, aby sa ich interiér rekonštrukcie bytu z 50.rokov minulého storočia mohol nazvať vizuálne čistým. Nečakaný, letmý dotyk červených a zlatých solitairov to len potvrdzuje. Úchvatné dielo, gratulujeme.

Archstyl - interiér rekonštrukcie bytu

Kredit – www.archstyl.com | @archstyl.architects

Foto – Marián Svítek/BOLD Digital

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Endorfine – interiér reštaurácie Pizza Mizza

Každý, kto žije v Bratislave dlhšie, si musí pamätať veľko-kapacitné mini-priestory Pizza Mizza v centre mesta. Človek si tam v zime dal obľúbenú pizzu a páchol ako prepálená Hawai. Šialená, ale obľúbená slovenská gastro kombinácia ovocie + syr, v tomto prípade ananás. O nejakom dizajnérskom koncepte interiéru sa nedalo ani uvažovať. Cieľom bolo nahádzať do seba osminky a neutrieť sa pritom o susedovu porciu. Gastro biznis má svoje špecifiká. Úspech podniku nezávisí totiž na kvalite interiéru. Dobrých manažérov, ktorí častokrát nemajú o dizajnérskej tvorbe žiadnu predstavu, zaujíma, kde bude čo napísané, koľko stolov potrebujú umiestniť alebo že na stenách nechcú žiadne hodiny, lebo by sa ľudia náhlili a neobjednávali. Aj keď sa to môže zdať nezmyselné, počúvať skúseného ‚kelnera‘ sa oplatí. Z tých cenných know-how odporúčaní sa dá uvariť zaujímavý pohľad na dizajnový koncept, ktorý bude isto funkčný. Interiér Pizza Mizza v Petržalke od ateliéru Endorfine je zjavne iné cesto, ktoré už pár rokov dobre funguje. Reštaurácia sa nachádza v novom rezidenčnom developmente s priamym pohľadom do kuchyne od zákazníckej časti. Online sledovanie výroby jedál je len doplnkovou, ale skvelou službou. Bezpochyby výborný sa stal priestor pre deti, kde si môžu pripraviť vlastnú pizzu. Veľmi príjemný koncept. Vizuálne stvárnenie interiéru a cesto krútiace sa jedno za druhým sa stalo obľubeným miestom Petržalčanov aj cezpoľných. Skĺbenie dizajnu a predstáv manažéra tu klaplo na jednotku.

Základným motívom reštaurácie PIZZA MIZZA je kontakt zákazníka s jedlom počas celej jeho prípravy. Práve preto je kuchyňa dominantným prvkom riešenia interiéru. Farebné a materiálové riešenia vychádza z troch zón, na ktoré je reštaurácie rozdelená. Reštauračnej časti dominuje prírodné drevo, doplnené korporátnou oranžovou farbou s bielymi a čiernymi doplnkami. Pokojnejšia časť určená na posedenie s vínom alebo kávou sa vyznačuje odtieňmi sivej – betónu a antracitu . Kuchynská časť pôsobí čisto, až sterilne, je celá biela doplnená hliníkom. Aj napriek rôznym materiálom pôsobí interiér celistvo a jednoznačne. píšu @__endorfine

Endorfine - pizza mizza

Kredit: http://www.endorfine.sk | @ __endorfine

Refs: @pizza_mizza_slovakia

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

LEarchitects – interiér baru MOW

Keď si dizajnér zváži, že jeho dielo vynikne z davu iba v náručí tmavých farieb, mnohé si tým uľahčí. Tmavý interiér z pera profesionála totiž vždy pôsobí dramaticky a luxusne. Mnohé nepredvídateľné prvky vyzerajú skvelo aj bez vynaloženia extra úsilia. Pompéznosť a dekadencia ide ruka v ruke s temným vzhľadom a to všetko je slastne zahalené rúškom tajomstva. Tmavé interiéry výborne znášajú klasické kožené sedačky anglických lordov, ktoré svojou mohutnosťou určite dokážu zakryť aj špinu pod nimi. Existuje tu však veľmi jemná línia medzi ultra sofistikovaným výzorom a výstredným gýčom. Preto vytvoriť prepychový interiér aj za pomoci drahých, exkluzívnych materiálov nestačí. Doplniť priestor o dramatické obrazy, zeleň a farebné kúsky čalúneného nábytku bol isto dobrý výber, ktorý architekti z ateliéru LEarchitects zvládli. Nalejme si čistého vína, tmavý interiér je odvážna voľba, ale život je krátky, že?

Dizajn celkovej prevádzky sa nesie v jedinečnom štýle. Použili sme veľa kvalitných a luxusne pôsobiacich materiálov, akými sú napríklad bielo-zlatý benátsky štuk, palisandrová podlaha, žulový obklad, zástena zo živého machu, Chesterfieldové sedačky a medené dekorácie. To celé, doplnené o Buonarottiho diela, zapadá do  zaujímavého celku a vytvára dojem iného sveta. Sme radi, že sme sa mohli podieľať aj na názve celej prevádzky. Skratka MOW – „My own world“ vychádza z celkovej atmosféry v danej prevádzke. Myšlienka je doplnená nástennými hodinami s rozličným časom a už spomínaným, božským dotykom. Názov MOW je vlastne ambigram, takže ak ho otáčame, rovnako ako hodiny, názov ostáva rovnaký. Z názvu vzniká aj slovná hračka „Poď doMOW. Kam ideš? Idem doMOW“. píšu samotní architekti

LEarchitects - interiér baru MOW

Kredit – www.learchitects.sk | @le_architects

Foto – Silvia Sliviaková

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

DKLN & Gensler UK – Coworking HubHub Bratislava

Tradičný biznis sa v posledných desiatich rokoch dramaticky zmenil. Coworking je skvelým príkladom týchto zmien. Dnes sú podnikatelia ochotní zdieľať kancelárie a pracovať v spoločnom prostredí s nezávislými pracovníkmi zamestnancov iných spoločností. Podľa nedávnych prieskumov, viac ako 1,1 milióna ľudí pracuje v takmer 14 000 zdieľaných priestoroch po celom svete. Tento trend je stále populárnejší, pretože coworking znižuje prevádzkové náklady a často vedie k novým obchodným príležitostiam. Úspech coworking priestoru zatiaľ určujú rôzne atribúty.


Cena. Priemerné mesačné náklady na flexibilný pracovný stôl sa v Európe pohybujú na úrovni 189 EUR, v Británii 168 EUR. V bratislavskom HubHube je to 220 EUR.


Lokalita. Práca blízko domova alebo bližšie ku zákazníkovi.


Atmosféra. Štúdia ukázala, že 60% ľudí sa cíti uvoľnenejšie odkedy coworkingujú, najmä kvôli všeobecnej atmosfére pohody a menšiemu stresu.


Komunita. Najlepšie coworky zhromažďujú ľudí rovnakých odvetví, nie však konkurentov.


Bezpečie. Bezpečný priestor online aj offline.


Vybavenie. Tlačiarne, kancelárske potreby, rýchly internet, pevné linky.


Fitness. Moderní ofisáci chcú ostať vo forme.


Konferenčné miestnosti. Nie vždy sa dá stretávať vrámci zdieľaného priestoru.


Kuchynka. Mileniáni sú nároční, chcú bezplatné výhody, občerstvenie či snacky.


Team building. Fakt, že nespolupracujete so všetkými neznamená, že nie ste kolegami. Dobré coworky to vedia. Preto organizujú aktivity medzi svojimi nájomníkmi.

DKLN - HubHub Bratislava

Kredit: https://dkln.sk/ | https://www.gensler.com/

Foto: Martin Sirotný | Marián Svitek

Refs: https://touchit.sk/ | https://www.startitup.sk/ | https://www.hubhub.com

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Suchánek architektonická kancelária – interiér gastro pasáže

Obedovať v nákupnom centre sa v dnešnej dobe stáva štandartom. Stále však túžime po obednom relaxe, po zákutiach či intimite, nech nás druhý nehodnotí, keď si okyckáme košeľu. Alebo po priestore, kam sa zmestí celé naše pracovné oddelenie a nemusíme trápne spájať stoly a čakať, že niekto veľmi dôležitý bude po nás hulákať. Taktiež by sme privítali obedovať v záhrade či na amfiku, kde pri jedle môžeme sledovať malú odvážnu kapelku, vášnivého rečníka či performencera. Len aby nám z toľkého blaha nezabehlo! Všetky tieto úvahy totiž napĺňa nový koncept riešenia food courtu v obchodnom centre Avion od architektonickej kancelárie Suchánek. Vzniklo atraktívne miesto s amfiteátrovým sedením, ktoré ponúka zaujímavé uhly pohľadu a poskytuje príležitosť nielen na rýchle stravovanie. Rôzne úrovne, nové zátišia a výnimočné formy sedenia už nedefinujú priestor iba ako jedálenskú zónu. Slúžia na voľnočasové kultúrne aktivity a komunitné stretávanie. Jednoducho, vznikol aktívny multifunkčný interiér na príjemné trávenie času. Skutočne impozantné riešenie, veľký palec hore!

Suchánek architektonická kancelária - interiér gastro pasáže

Kredit – www.psarch.sk

Foto – Bedrich Schreiber

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

winwin – interiér potravín Yeme

Keď sa otvorila prvá prevádzka potravín Yeme, mnohí Bratislavčania ich navštívili nielen kvôli sľubovaným poctivým farmárskym produktom. Prišli, aby vzhliadli nový koncept riešenia interiérových priestorov, po ktorých tá dedinská duša Slovákov odchovaná na lokálnych trhoviskách dlho túžila. Architektkám z ateliéru winwin sa vskutku podarilo premeniť halu na čarovný interiér. Produkty dennej spotreby si hoveli v pohodlných prútených košíkoch. Flaškové víno lízalo korkové zátky v regáloch tak, ako si to správne skladovanie vyžaduje. Vlastná pekáreň, spracovanie čerstvého mäsa a kaviareň bola iba očakávaná nevyhnutnosť. Rafinované dizajnové osvetlenie oživilo a zútulnilo priestor. Celkový dizajn bol výnimočný. Využil to všetko dobré, čo sa z použitých prírodných materiálov dalo aplikovať tak, aby evokoval prechádzku po modernom trhu. Je zrejmé, že aj identita novej značky, slovné hrátky a grafický dizajn boli zverené do tých najsprávnejších rúk, agentúre Pekne & Dobre. Bez nich by boli potraviny na pohľad krásne, ale nahé. Výnimočná fúzia dizajnérskych odvetví vytvorila príjemnú duchaplnú atmosféru, kam sa každý rád vráti. Skvelé každodenné nakupovanie, kde cítiť pôvab tradície a ľudskosti, je odvtedy možné navštíviť aj v ďalších prevádzkach Yeme. Určite si treba raz tento veľkolepý zážitok užiť.

Architektonický koncept potravín Yeme podporuje základnú myšlienku samotnej značky a to skĺbiť tradíciu, poctivosť a chuť robiť veci ináč. Vzhľadom na to, že veľkú časť ponúkaných produktov tvorí lokálna farmárska výroba, hlavnou inšpiráciou nám pri tvorbe konceptu boli trhoviská a tradičná slovenská dedina. Túto základnú myšlienku sme zakomponovali do návrhu od priestorového členenia a dispozície cez konštrukčné prvky až do posledného detailu. píšu architektky z ateliéru winwin architects

winwin - interiér potravín Yeme

Kredit – www.winwin.sk | @winwin.sk

Identita a grafický dizajn – www.pekneadobre.sk | @pekneadobre

Foto – Michal Lachkovič

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Arkon ateliér – interiér cafe Hygge

Aj keď je vonku nádherné slnečné počasie vhodné na mnohé letné aktivity, niektorí stále túžia po zime. V mysliach im behá zvuk vŕzgajúceho snehu, vetrom ošľahaná tvár, lyžovačka a chutná horúca čokoláda pri tlejúcich polienkach v krbe. Natiahnuť si na nohy hrubé, vlnené ponožky, ktoré sú k spoločenskému oblečeniu neakceptovateľné a čítať si obľúbenú knihu. Alebo sa zababušiť do teplej štrikovanej deky, sledovať západ slnka a užívať si dlhé rozhovory s priateľmi a rodinou. Možnosť nabažiť sa pôžitku z prítomnosti, pokojnej atmosféry a dokonalej harmónie v hrejivom objatí milovaného človeka. Ide o maličkosti, ktoré spôsobujú pohodu a spokojnosť na duši. Toto všetko sa dá tiež nazvať dánskym slovom hygge. Takéto roztomilé zadanie pri návrhu kaviarne v škandinávskom štýle mali aj architekti z ateliéru Arkon. Vytvoriť jedinečné a originálne miesto na posedenie s priateľmi pri krbe, v príjemnom prostredí a užívať si krásu života. Ten pôžitok z blízkosti a nekonvenčnosti bytia sa im podaril výborne dotvoriť aj vďaka umeleckému stvárneniu stropu, pomocou aplikácie kaviarenského porcelánu. Skutočne čarovný priestor.

Cieľom bolo vytvoriť jedinečný a originálny interiér kaviarne v škandinávskom štýle podľa požiadaviek investorov s použitím modrej petrolejovej farby, dominujúcej v priestore. V novostavbe sme sa museli vyrovnať s konštrukciou stĺpa v strede dispozície, ktorý do nej výrazne vstupoval. Nadväzujúcimi prvkami sme priestor rozčlenili do viacerých zón s osobitým charakterom, ako napríklad intímny priestor s lavicovým sedením v kruhovom zálive, pohodlné sedenie pri bio krbe, ako aj stoličkové sedenie pozdĺž výkladového presklenia. Paraván prekrývajúci vstupy do WC vytvoril čítací kút, v predstavách investora slúžiaci ako jeho osobné miesto.  píšu architekti z Arkon

Arkon atelier - kaviareň Hygge

Kredit – www.arkonatelier.sk | @arkonatelier.sk

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

Archholiks & Mimo architekti – interiér staromestského bytu

Najlepší genius loci je taký, keď zakomponovanie nábytku a moderných prvkov v interiéri ho zdvojnásobí. Takáto fajnotka sa podarila architektom z ateliérov Archholiks a Mimo architekti. Neboli potrebné žiadne benátske štuky, dekoratívne tapety ani betónové steny. Priestor ponúkol svojskú pravú tvár, ktorú architekti využili v dobrý prospech úspešného dizajnu zachovaním ošarpaných stien. Iste, nie je to každému srdcu blízke. Avšak pri vycibrenom doladení priestoru vzniklo bývanie ako stvorené pre mestský šťastný život. Nezabudnuteľná atmosféra s nánosom patiny plnej príbehov očarí takmer každého.

Stavebné úpravy boli obmedzené na minimum. Stačilo priestor očistiť a dať mu základnú myšlienku. Priestranný interiér v dome s vysokými stropmi si zachováva svoj ráz a zároveň spĺňa požiadavky na komfortné súdobé bývanie. Dispozícia zostala zachovaná, búracie práce sa v tomto prípade nekonali. Pôvodné výplne dverí a parkety kladené do stromčekového vzoru boli zachované, remeselne zrekonštruované. Najvýraznejším prvkom v hlavnom obytnom priestore je stena s odhalenými vrstvami starej omietky. Zaujímavá textúra sa odkryla pri odstraňovaní ovodobých nánosov, rozhodli  sme sa ju zachovať ako odkaz na historickú podobu bytu. Hygienické zázemie a kuchyňa boli zariadené nanovo, tak aby spĺňali funkčné aj estetické nároky. Výsledkom je kombinácia priznanej dobovej patiny, štruktúry drevených podláh a bielych stien, ktoré tvoria funkčný podklad pre zariadenie bytu. Charakter bytu podčiarkujú zachované výplne otvorov a pôvodné zárubne. Dôležité nábytkové prvky boli vyrobené na mieru. Zvyšné zariadenie tvoria solitéry, mnohé z nich sú repasované “klasické” kusy. píšu Archholiks

Archholiks & MIMO architekti - interiér bytu

Kredit: https://www.archholiks.sk/ | http://mimoarchitekti.sk/ | @archholiks | @mimoarchitekti

Foto: Juraj Starovecký | @juraj.starovecky

Follow

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme

BMX Studio – interiér bytu

Priemyselný vzhľad interiérov je in už nejaký ten čas. Nie každý má to šťastie žiť v prestavanom starom sklade, ktorý je preplnený autentickými industriálnymi prvkami. Existujú však spôsoby, ako dať našim príbytkom zreteľne urbánnu formu.

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako dosiahnuť industriálny výraz, je použitie vhodných materiálov. Betón je jednoznačnou voľbou a v posledných rokoch sme svedkami obrovského nárastu používania betónu v interiéri. Mnohí dizajnéri používajú betón veľmi neočakávane a nezvyčajne. Zdá sa, že neexistuje nič, čo by sa nedalo pomocou tohto všestranného materiálu vyrobiť.

Betón je ťažkopádny a zároveň jemný. V interiéri hneď pritiahne pohľad a preto s ním treba pracovať pri návrhoch veľmi rafinovane. Jestvujú rôzne možnosti aplikácie a tie najúžasnejšie vznikajú už pri architektúre. Tak to bolo aj v prípade návrhu interiéru bytu od BMX Studio, kedy dizajnéri s betónovými stenami uvažovali počas prípravnej fázy projektu. Priznali surový betón po odstránení stavebného debnenia z nosných stien a voilà! Zopár plôch sa hneď nadizajnovalo samotným developerom. Doplnenie o prírodné materiály ako drevo a kontrastné farebné riešenie bol vskutku dobrý výber a čerešnička na minimalistickej mestskej torte.

S návrhom  interiéru bytu sme počítali už počas prípravnej fázy projektu. To nám umožnilo ponechanie betónových stien v surovej, priznanej forme. Riešenie, ktoré nie je pre každého, v tomto prípade zapadá do celkového konceptu návrhu a v kombinácii s dubovými parketami a použitými materiálmi vytvára veľmi príjemnú atmosféru. Pri vstupe do bytu zaujme nerušený výhľad cez rozsiahle zasklenie, prebiehajúce cez celé čelo bytu orientované na severovýchod. Vstupná časť s rozsiahlym zabudovaným šatníkom plynulo prechádza do hlavného obytného priestoru. Miestnosť predeľuje tmavý kuchynský ostrov, ktorý zároveň slúži ako jedálenský stôl s vyšším sedením. Zo zádveria je prístupná stroho zariadená kúpeľňa obložená kamenným obkladom s vaňou a zrkadlom prechádzajúcim celou miestnosťou. Výber použitých materiálov a farieb necháva vyniknúť samotnú stavebnú podstatu a orámovaný výhľad do mesta a krajiny. Betón, drevo a hladkú omietku dopĺňajú čierne nábytkové boxy a výrazná zrkadlová zástena. Žiadne luxusné materiály, drahé atypické detaily či zariadenie, zato však využiteľný a funkčný byt s potenciálom pre plnohodnotné bývanie v centre mesta. Píše BMX Studio

BMX studio - interiér bytu

Kredit: http://bmxstudio.sk/ |

Foto: Vladimír Veverka | @vladoveverka

Zdielaj obsah SAID a podporíš dobré veci. Ďakujeme